Ga naar de inhoud
Bijna net zoveel waard als Apple

Winst Saudi Aramco verdubbelt tot 100 miljard door hoge olieprijs

Topman Amin Nasser van Saudi Aramco. Beeld © AFP

De Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco heeft een fantastisch jaar achter de rug. In 2021 steeg de winst met 110 procent tot 110 miljard dollar (99 miljard euro). Analisten denken dat de winst dit jaar nog hoger zal zijn.

De hoge olieprijs is voor veel bedrijven bijzonder vervelend, maar als je olie oppompt, verwerkt en verkoopt, dan is het juist een zegen.

In het grootste deel van 2021 was de olieprijs hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Verder behaalde Saudi Aramco hogere winstmarges bij het raffineren van olie en bij de chemieactiviteiten, en het profiteerde ook van het volledig in de cijfers opnemen van de resultaten van  chemieconcern Sabic.

Complete
Lees ook:
Complete top Shell verantwoordelijk gehouden in klimaatzaak

Saoedische staat profiteert

De winst nam daardoor toe van 49 miljard dollar tot 110 miljard dollar. In 2021 was de winst overigens met bijna de helft gedaald ten opzichte van de 88 miljard dollar van 2019. Dat kwam doordat toen de vraag naar olie klein was en de olieprijs ook nog eens daalde als gevolg van de coronapandemie.

Nu de winst stijgt, profiteert de Saoedische staat mee. Saudi Aramco wil namelijk 75 miljard dollar van de winst uitkeren als dividend aan beleggers en Saoedi-Arabië heeft nog altijd 94 procent van de aandelen.

Pensioenfonds
Lees ook:
Pensioenfonds ABP stopt met beleggen in kolen, gas en olie

Alleen Apple is meer waard

Saudi Aramco is sinds eind 2019 aan de beurs van Saoedi-Arabië genoteerd. Met een totale waarde van omgerekend ruim 2 biljoen euro is het één van de meest waardevolle bedrijven ter wereld. Het is net iets meer waard dan Microsoft.

Alleen Apple is met 2,4 biljoen euro nóg meer waard. Ter vergelijking, Shell is op de beurs omgerekend 'slechts' zo'n 178 miljard euro waard.

Dit
Lees ook:
Dit is Saudi Aramco: het gigantische oliebedrijf dat naar de beurs wil

Hernieuwbare energie

Saudi Aramco blijft flink investeren. Zo wil het de komende jaren meer olie kunnen oppompen. Daarnaast wil het de productie van aardgas tegen 2030 met de helft hebben verhoogd.

Opvallend genoeg wil Saudi Aramco ook meer geld steken in hernieuwbare energie en het wil waterstof gaan produceren. Vorig jaar kocht Aramco een belang in een van de grootste zonneparken ter wereld.

In 2030 wil het geen methaan meer uitstoten bij het oppompen van olie en in 2050 wil het helemaal geen broeikasgassen meer uitstoten (Scope 1 en 2 in jargon). Over Scope 3, waarbij de gebruikers van de producten van een bedrijf geen broeikasgassen meer uitstoten, laat Saudi Aramco zich overigens nog niet uit.

Shell en Saudi Aramco: dit zijn de grootste vervuilers ter wereld

03:00