800 restaurants

Burger King blijft open in Rusland: 'Belangrijkste exploitant weigert sluiting'

18 maart 2022 11:17 Aangepast: 18 maart 2022 11:32
Een vrouw bestelt eten bij een filiaal van Burger King in Moskou. Beeld © ANP

Terwijl zo'n beetje alle Westerse bedrijven het land hebben verlaten, draaien de Russische filialen van fastfoodketen Burger King voorlopig door. Volgens het hoofdkantoor weigert de belangrijkste partner in Rusland om de deuren te sluiten.

Burger King opende tien jaar geleden zijn eerste restaurant in Rusland, waar inmiddels zo'n achthonderd filialen zijn.

Vanwege de Russische aanval op Oekraïne zegt moederbedrijf Brands International alle ondersteuning te hebben opgeschort, inclusief toeleveringen, marketing en overige investeringen. Al betekent dat niet dat de winkels daarmee direct gesloten zijn, blijkt nu.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Excuses Shell en een volledig vertrek uit Rusland

'Partner weigert'

De grootste partner van Brands in Rusland, Alexander Kolobov, zou het niet eens zijn met de sluiting, schrijft topman David Shear in een open brief aan het personeel. "We hebben contact opgenomen met de belangrijkste exploitant van het bedrijf en eisten de opschorting van de restaurantactiviteiten van Burger King in Rusland. Hij heeft dit geweigerd."

Zoals gebruikelijk in de fastfoodwereld werkt Burger King met lokale franchisers. In Rusland zegt Brands samen te werken met drie joint venture-partners, waaronder investeringsmaatschappijen Investment Capital Ukraine en VTB Capital. De laatste wordt als dochterbedrijf van de gelijknamige Russische bank direct geraakt door de Westerse sancties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Druk op voedsel- en drankgiganten steeds groter om zich uit Rusland terug te trekken

De Russische invasie van Oekraïne heeft geleid tot een ongekende uittocht van talloze Westerse bedrijven uit Rusland. Al ging dat in veel gevallen schoorvoetend. Onder meer voedsel- en drankgiganten McDonald's en Coca Cola wachtten lang met hun beslissing, maar bezweken onder de druk die ontstond toen andere bedrijven massaal vertrokken.

Weglopen

De achthonderd restaurants van Burger King in Rusland worden aangestuurd door Kolobov, die 'uitgebreide restaurantervaring heeft en verantwoordelijk is voor de dagelijkse activiteiten en het toezicht'.

Brands-topman Shear stelt dat het juridisch gezien 'ingewikkeld' is om het contract van franchise-overeenkomsten en joint ventures eenzijdig op te zeggen. Er bestaan volgens hem geen clausules waarin een van de partijen 'gewoon weg kan lopen'. Brands laat weten een minderheidsbelang van 15 procent te hebben in de joint venture en dat niemand van de partners een meerderheidsbelang heeft.

"Elke huidige poging om ons contract af te dwingen zou uiteindelijk de steun van de Russische autoriteiten ter plaatse vereisen en we weten dat dit praktisch niet snel zal gebeuren", aldus Shear. Het is onduidelijk hoe lang de Russische restaurants zonder ondersteuning van het moederbedrijf kunnen doordraaien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van