Extra verhoging

Vattenfall verhoogt tussentijds tarieven voor gas en stroom

14 maart 2022 15:37 Aangepast: 14 maart 2022 17:34
Een slimme gasmeter. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Gerard Til

Klanten van Vattenfall met een variabel contract moeten meer gaan betalen voor stroom en gas. Per 1 april verhoogt het energiebedrijf de tarieven. Dat is eerder dan gebruikelijk, normaal worden de tarieven alleen in januari en juli gewijzigd.

De inkoopprijzen van gas en stroom zijn zo hard opgelopen, dat het bedrijf geen andere keuze heeft, aldus een woordvoerder. "Wij verwachten dat andere energiebedrijven die nog niets hebben laten horen, deze stap gaan volgen."

Bestaande klanten die inloggen zien dat ze per kubieke meter 79 cent gaan betalen, dat was 71 cent ofwel 8 cent meer.

Vattenfall spreekt zelf liever over de verhoging op jaarbasis. Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 2250 kilowattuur (Kwh) per jaar aan stroom en 1200 per kubieke meter aan gas.

Acht euro per maand

"Bij deze huishoudens stijgen de stroomkosten met 3 euro per maand en de kosten van gas met acht euro per maand." De stijging heeft volgens het bedrijf weinig effect op de portemonnee van de klanten omdat de overheid de btw op energie tijdelijk gaat verlagen.

Overigens betalen nieuwe klanten nog veel meer. Dat komt doordat energiebedrijven momenteel helemaal niet zitten te wachten op nieuwe klanten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Prijs voor variabel energiecontract mogelijk tussentijds verhoogd

De volgende aanpassing van de tarieven van de variabele contracten staat voor 1 juli gepland. Of Vattenfall ook tussentijds nog gaat verhogen, kan het bedrijf niet zeggen. "De energiemarkt is zo volatiel, het is veel te vroeg om daar nu iets over te zeggen."

Een week geleden zei het bedrijf hetzelfde in gesprek met RTL Z. Of een tussentijdse verhoging kon worden uitgesloten, wilde het bedrijf toen ook al niet zeggen: "Dat is speculeren."

Essent

Essent, samen met Vattenfall, de grootste energieleverancier van Nederland, heeft nog geen plannen om de tarieven voor 1 juli te verhogen. "We hebben nog geen beslissing genomen. Vooralsnog staat het voor juli gepland, maar we houden de markt dagelijks in de gaten en het kan veranderen. We geven geen garantie", aldus een woordvoerder van Essent. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van