Volkswagen en Apple gedupeerd.

Corona legt Chinese fabrieken lam, grote steden weer op slot

14 maart 2022 12:57 Aangepast: 14 maart 2022 15:03
Stilte in miljoenenstad Shenzen, nu een nieuwe lockdown is ingevoerd. Beeld © Feature China/Future Publishing via Getty Images.

Ruim twee jaar nadat corona voor het eerst opdook, treft het virus China weer hard. Zondag werd het hoogste aantal besmettingen geteld sinds februari 2020. De autoriteiten sluiten meerdere steden geheel of gedeeltelijk af. Dat kan, als het lang duurt, ook gevolgen hebben voor Europa.

Zowel Foxconn, een belangrijke toeleverancier van technologieconcern Apple, als Volkswagen hebben de productie per direct neergelegd. Foxconn is in de zuidelijke technologiestad Shenzhen gevestigd, vlakbij Hong Kong.

"Het bedrijf zet de iPhones van Apple in elkaar, maar ook apparaten van andere grote bedrijven", aldus Roland Smid, China-correspondent van RTL Nieuws. Zelf woont hij in Sjanghai, waar ook verschillende delen van de stad op slot zijn. Oorzaak is het besmettelijke omikron-virus, dat van Chinese steden weer een spookstad heeft gemaakt.

Quarantaine

"Op straat is het rustig, iedereen die naar buiten moet heeft een mondkapje op. Het is goed mis. Verschillende districten in de stad zijn afgesloten," zegt Smid.

"Het gaat om buurten met een hoge besmettingsgraad, mensen moeten thuis in quarantaine. Afgelopen weekend werd besloten dat op veel scholen in China kinderen niet naar huis mochten, die moesten 48 uur op school blijven en daar slapen en eten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

17,5 miljoen mensen in lockdown in Shenzhen vanwege corona-uitbraak

De opmars van het coronavirus in China is opmerkelijk. Door een streng zero covid-beleid was het virus - inclusief de deltavariant - zo goed als platgeslagen. Tegen omikron hebben de autoriteiten echter geen wapen, aldus Smid.

Technologiestad Shenzhen, het Chinese Silicon Valley, is zelfs geheel in lockdown. "Als die lockdown aanhoudt, heeft dat ook gevolgen voor Europa. We hebben natuurlijk eerder het chiptekort gehad. China is de fabriek van de wereld. Als de fabrieken nu lang niets produceren, raakt dat wereldwijd de productieketen. Dan moet je in Nederland weer lang wachten op je telefoon of andere elektronica."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarom Shenzhen de tech-hoofdstad van China is

Volkswagen sluit drie fabrieken

Ook Volkwagen is gedupeerd. Het autobedrijf maakte maandagochtend bekend dat de productie in drie van zijn fabrieken in China tijdelijk is stopgezet vanwege een lockdown in de noordoostelijke stad Changchun. 

De fabrieken, die Volkswagen samen met zijn Chinese partner FAW runt, moeten op bevel van de autoriteiten in ieder geval tot en met woensdag gesloten blijven, zei een woordvoerder van de Duitse autofabrikant in Beijing.

Extra ploegen

Het gaat om een fabriek van Volkswagen, een onderdelenfabriek en een fabriek van automerk Audi, dat onderdeel is van de Volkswagen Groep. 

De onderbreking van de activiteiten betekent volgens het bedrijf niet automatisch dat het aantal geproduceerde voertuigen zal afnemen. De achterstand kan later worden ingehaald, bijvoorbeeld met extra ploegen, als er geen langdurige productieonderbreking is.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van