Ga naar de inhoud
Interview Peter Berdowksi

Boskalis: geen nieuw werk uit Rusland, 'scheepjes' blijven mogelijk achter

Peter Berdowski Beeld © ANP

"Een potentiële gamechanger." Zo omschrijft bestuursvoorzitter Peter Berdowski van baggeraar Boskalis de oorlog in Oekraïne. Dat zegt hij in gesprek met RTL Z, op de dag dat Boskalis goede jaarcijfers bekend maakt en een bod van investeringsmaatschappij HAL ontvangt.

Wat Poetins oorlog precies betekent voor Boskalis is nog niet te zeggen, maar dat er effect zal zijn op de wereldeconomie is helder. Al zijn de vooruitzichten korte termijn goed, aldus Berdowski. 

Hoe actief bent u in Rusland?

"Op dit moment nul. We hebben een klein kantoortje. We hebben een paar werken, twee daarvan liggen stil omdat het winter is omdat je in het ijs niet kunt werken. Een ander klein werk was gaande, maar daar hebben we alle niet-Russische mensen weggehaald en op dit moment ligt ook dat werk nu stil."

Neemt u stappen om weg te gaan?

"Er zijn bedrijven die een continue stroom van activiteiten hebben. En dan moet je die afweging maken: laat ik die stroom doorgaan of niet? Houd ik de McDonald's open of niet?

Investeerder
Lees meer
Investeerder HAL wil baggeraar Boskalis overnemen

Bij ons is de eerste afweging: neem je nieuw werk aan in Rusland?"

En doet u dat?

"Uiteraard niet. Dan moet je realiseren; op onze totale portefeuille is Rusland een relatief klein land geweest de afgelopen jaren, vorig jaar en ook naar de toekomst toe. Je praat sowieso over een beperkte activiteitenschaal met een beperkte impact op de financiële resultaten van het bedrijf. Om die reden kunnen we er dus redelijk relaxed inzitten. Maar nieuw werk aannemen in Rusland: dat zou krankzinnig zijn."

"We hebben afgelopen weekend gelukkig veilig al onze medewerkers uit het land gekregen. Of dat ook gaat lukken voor het materiaal moet blijken."

Er zijn wel een aantal schepen van Boskalis die onder Russische vlag varen. Wat gebeurt daarmee?

"Dat zijn een handvol scheepjes. Denk aan een pontonnetje, een kraantje en een bakje. Het zijn kleine spulletjes die lokaal ingezet worden, waarvan het handig is om ze tijdelijk onder Russische vlag te brengen, omdat dat met import- en exportrestricties te maken heeft. Maar dat zijn niet de grote items op de balans van Boskalis."

Denkt u dat ze daar blijven staan? Rusland maakt plannen voor nationalisatie van westerse bedrijven en eigendommen.

"Op dit moment weet je gewoon helemaal niets en leeft van dag tot dag. Wat we wel gedaan hebben is dat we die Russische werkjes uit onze orderportefeuille hebben gehaald, vlak voor het afsluiten van het jaar. In die zin bereiden we ons voor op het scenario dat het klaar en over is."

Nederlandse
Lees meer
Nederlandse baggerschepen varen onder Russische vlag: wat nu?

"Dat zou kunnen betekenen dat je wat assets moet achterlaten, maar wel van zeer beperkte waarde. Maar als je mij vraagt: ben je er zeker van dat je die scheepjes terug gaat krijgen? Nee, dat durf ik niet te zeggen gegeven de opstelling van de Russen op dit moment."

En dat is dan maar zo?

"Tja, wat kan ik er tegen doen? Je doet wat je kunt doen. We hebben afgelopen weekend gelukkig veilig al onze medewerkers uit het land gekregen. Dus tel je zegeningen. Of dat ook gaat lukken voor het materiaal moet blijken. Anderzijds: de Russen staan erom bekend dat ze voor langetermijnrelaties gaan. Misschien dat dat nog meespeelt. Ik durf het echt niet te zeggen."

Bekijk het hele gesprek in de uitzending van RTL Z

12:40
RTL Z Nieuws, 09.00 uur (10-3-'22)
Dit is een artikel van