Ga naar de inhoud
Waardering 4,2 miljard

Investeerder HAL wil baggeraar Boskalis overnemen

Bod HAL waardeert baggeraar Boskalis op 4,2 miljard euro. Beeld © ANP

Investeerder HAL wil baggeraar Boskalis overnemen. HAL is al grootaandeelhouder en zou de onderneming, die vorig jaar betrokken was bij het bergen van het enorme vastgelopen containerschip op het Suezkanaal, graag helemaal inlijven.

HAL schrijft vanochtend in een verklaring dat de beursnotering Boskalis nauwelijks iets oplevert maar wel kosten en andere nadelen met zich meebrengt.

Gezien zijn langlopende projecten en de wisselvalligheid van de markt is het bedrijf volgens de investeerder beter af in de handen van een private eigenaar met een lange termijn horizon. De overname zou geen gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. 

Boskalis bestudeert bod

HAL biedt 32,50 euro per aandeel. Boskalis-topman Peter Berdowski zei vandaag in de nieuwsuitzending van RTL Z dat hij pas eergisteren door zijn grootaandeelhouder van de voorgenomen overnameplannen op de hoogte is gesteld.

"Nu moeten we dat bod bestuderen om te kijken wat het betekent voor HAL, maar ook voor de andere aandeelhouders, ons personeel en onze klanten en toeleveranciers."

Dat betekent dat de Boskalis-top zich dus niet meteen achter de plannen schaart. Berdowski denkt voor een 'grondig en zorgvuldige' beoordeling 'zeker weken' nodig te hebben.

Boskalis-baas:
Lees ook:
Boskalis-baas: makkelijkste deel nu geweest, nu de voorkant nog

Op Boskalis wordt in zijn geheel een prijskaartje geplakt van 4,2 miljard euro. Dat is niet het bedrag dat HAL zou betalen, want de investeerder heeft al een belang van ruim 46 procent in Boskalis in handen.

Knock out bod

Beurscommentator Jacob Schoenmaker gaat er vanuit dat de overname rond komt. "Volgens mij gaat dit gewoon lukken. Dit is een knock out bod. De gebruikelijke overnamepremie is minstens 15 procent, en HAL gaat hier twee keer overheen."

Analisten van zakenbank Degroof Petercam vinden het bod van HAL juist wat aan de magere kant.

Hoe dan ook, aandeelhouders in de baggeraar hadden toch al niet te klagen. "Beleggers in Boskalis waren al zo jaloersmakend gelukkig", benadrukt Schoenmaker. "Als je in 1983 honderd gulden in het bedrijf had gestoken, had je nu 2100 gulden gehad. Dat is nog los van de overnamepremie. Daarmee deed Boskalis het drie keer beter dan zijn collega's in de Midkap-index." 

Brillenketens

HAL is een beursgenoteerde onderneming die investeert in verschillende bedrijven. Tot vorig jaar had HAL ook een meerderheidsbelang in optiekconcern GrandVision, bekend van brillenketen Pearle. Maar dat is voor miljarden euro's verkocht.

EssilorLuxottica
Lees ook:
EssilorLuxottica capituleert en betaalt volle mep voor GrandVision

De investeringsmaatschappij ontstond nadat de Rotterdamse cruiserederij Holland Amerika Lijn eind jaren tachtig haar cruiseschepen verkocht aan een Amerikaanse concurrent. De opbrengst daarvan werd niet uitgekeerd aan de aandeelhouders, maar geïnvesteerd in belangen in andere bedrijven.

Vroege investering

Een van de eerste belangen was een aandelenpakket in Boskalis. Dat belang werd de afgelopen decennia dus uitgebouwd tot ruim 46 procent, terwijl Boskalis zelf ook vele malen groter werd. Nu wil de investeerder dus ook de resterende aandelen overnemen.

De van oorsprong Rotterdamse familie Van der Vorm heeft een controlerend belang in HAL.

Rijke
Lees ook:
Rijke families: zo vergaarden de Van der Vorms 9 miljard euro

Boskalis: vooruitzichten goed

Op de dag van de bekendmaking van het overnamebod van HAL op Boskalis presenteerde de baggeraar ook zijn jaarcijfers. Ondanks dat coronabeperkingen vorig jaar bij meerdere projecten op de marges drukten, lukte het toch om de omzet en winst flink op te voeren.

De omzet steeg in 2021 met 17 procent tot bijna 3 miljard euro. Onderaan de streep stond een nettowinst van 148 miljoen euro, tegen een verlies van 97 miljoen in het voorgaande jaar.

Topman Berdowski zei vandaag in de uitzending van RTL Z Nieuws dat de orderportefeuille goed is gevuld, en de vooruitzichten gunstig zijn. Hij kan de impact van de oorlog in Oekraïne nog niet goed inschatten, maar denkt wel dat de winst dit jaar op niveau kan blijven.

"De ontwikkelingen van de laatste twee weken kunnen een potentiële game changer zijn, maar het is nog te vroeg om te beoordelen wat de oorlog in Oekraïne gaat betekenen."

Boskalis telt wereldwijd ruim tienduizend medewerkers. Het bedrijf is niet actief in Oekraïne, wel in Rusland. Maar al het internationale personeel van zijn kantoor in Sint-Petersburg is het land uit. Daarbij ligt het werk in Rusland momenteel stil. Dat laatste komt niet alleen door de oorlog, want in het poolgebied wordt in de winter sowieso niet gewerkt.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse baggerschepen varen onder Russische vlag: wat nu?