Ga naar de inhoud
Duizenden werknemers

Accountantskantoren PwC en KPMG verlaten Rusland

Landenmanager Igor Lotakov van PwC Russia Beeld © ANP

Accountantskantoren PricewaterhouseCoopers (PwC) en KPMG trekken zich terug uit Rusland vanwege de invasie van Moskou in Oekraïne.

KPMG, met het hoofdkantoor in Nederland, zegt ook Belarus vaarwel. "We zijn van mening dat we, samen met andere wereldwijde bedrijven, de verantwoordelijkheid hebben om te reageren op de aanhoudende militaire aanval van de Russische regering op Oekraïne", twitterde het bedrijf.

Ongelooflijk moeilijk

KPMG heeft meer dan 4500 werknemers in Rusland en Belarus en stelt dat 'het beëindigen van onze werkrelatie met hen, van wie velen al tientallen jaren deel uitmaken van KPMG, ongelooflijk moeilijk is. Deze beslissing gaat niet over hen - het is een gevolg van de acties van de Russische regering.'

"We blijven allemaal geschokt en met afschuw vervuld door de zinloze oorlog die de Russische regering Oekraïne en zijn volk aandoet", stelt topman Bob Moritz van PwC in een verklaring. "Onze belangrijkste focus is het helpen van onze Oekraïense collega's en het ondersteunen van de humanitaire inspanningen om de bevolking van Oekraïne te helpen."

PwC Rusland

Maar dat is slechts een deel van de verantwoordelijkheid die het bedrijf volgens hem heeft. "We hebben besloten dat PwC, gezien de omstandigheden, geen firma in Rusland zou moeten hebben. Met als gevolg dat PwC Rusland het netwerk zal verlaten", zei hij.

Bij de Russische firma werken 3700 mensen. Moritz zegt alles in het werk te stellen om 'een ordelijke overgang voor het bedrijf te bewerkstelligen met een focus op het welzijn van onze collega's bij PwC Rusland'.

Bedrijven
Lees ook:
Bedrijven keren Rusland rug toe: 'Vooral bang om geld te verliezen' 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van