Ga naar de inhoud
'Rusland moet oorlog stoppen'

'Russische' Amsterdam Trade Bank veroordeelt invasie alsnog

Amsterdam Trade Bank is gelieerd aan oligarch Mikhail Fridman (links), hier in 2005 met Vladimir Poetin. Beeld © ANP / AFP / Yuri Kadobnov

Amsterdam Trade Bank, een Nederlandse dochter van de Russische Alfa Bank, heeft de Russische inval in Oekraïne alsnog krachtig veroordeeld. Eerder zei de bank slechts 'bedroefd' te zijn over de 'ontwikkelingen'.

Ook blijkt de bank gisteren de namen van de commissarissen Andrei Sokolov en Oleg Vaksman van haar website te hebben verwijderd. Zij zijn echter nog niet uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Oligarch

Amsterdam Trade Bank (ATB) aan de Amsterdamse Zuidas is in handen van de Russische Alfa Bank / Alfa Group, waarvan oligarch Mikhail Fridman oprichter en een belangrijke aandeelhouder is.

Zowel Alfa Bank als multimiljardair Fridman - die nauwe banden met het Kremlin onderhoudt - vallen onder de economische sancties die de Europese Unie als gevolg van de Russische inval in Oekraïne heeft ingesteld.

Nederlands spaargeld

De Nederlandse dochter van de Russische bank verstrekt hier leningen aan Europese bedrijven, maar trekt ook spaargeld van Nederlandse en Duitse particulieren aan. Dat laatste doet de bank sinds kort onder de merknaam FIBR.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse bank gelieerd aan oligarch: 'Niets aan de hand'

Gisteren meldde RTL Z dat de bank zijn klanten in een verklaring geruststelde over de gevolgen van de Europese economische sancties tegen Rusland. Volgens de bank raken die de bedrijfsvoering van ATB en FIBR niet, omdat die als 'gereguleerde Nederlandse bank (…) onafhankelijk van al onze aandeelhouders' handelt en 'afzonderlijk wordt bestuurd'.

Veroordeling inval Oekraïne

In de verklaring sprak de bank zich ook uit over de Russische inval in Oekraïne, zij het in voorzichtige, algemene bewoordingen. "Wij zijn diep bedroefd over de tragische gebeurtenissen in Oekraïne en zijn ervan overtuigd dat oorlog nooit het antwoord kan zijn", aldus de oorspronkelijke tekst.

In een gemailde reactie aan RTL Z laat de bank nu weten 'helder te willen zijn dat wij bij FIBR, een handelsnaam van ATB, de inval in Oekraïne krachtig veroordelen. Het is een oorlog die Rusland moet stoppen'.

Misverstanden voorkomen

Ook heeft de bank zijn verklaring op de websites van Amsterdam Trade Bank en FIBR aangepast. In een gemailde reactie schrijft het bedrijf dat het statement is aangescherpt om meer duidelijkheid te scheppen. "Dit is altijd het sentiment binnen de bank geweest. We zijn nu explicieter geworden om misverstanden over onze positie te voorkomen."

Volgens Amsterdam Trade Bank heeft 'een aantal klanten' afgelopen dagen vragen gesteld' naar aanleiding van de inval in Oekraïne. "Na de beantwoording van de vragen heeft slechts een klein aantal klanten de rekening opgezegd."

Commissarissen

In hoeverre Amsterdam Trade Bank inderdaad daadwerkelijk volledig onafhankelijk is van zijn Russische eigenaren, is nog de vraag. Hoewel hun namen gisteren in allerijl van de website zijn verwijderd, staan Andrei Sokolov en Oleg Vaksman nog wel als commissaris in het register van de Kamer van Koophandel.

Sokolov is bestuursvoorzitter van Alfa Bank. Vaksman was tot 2018 een van de topmannen van de Russische Gazprombank. Uit de jaarverslagen van Amsterdam Trade Bank blijkt dat beide mannen als zogenoemde 'dependent director' gelieerd zijn aan de meerderheidsaandeelhouder van de bank, de Alfa Bank.

Alfa-bestuurder commissaris

Bovendien staat de derde 'afhankelijke commissaris' van Amsterdam Trade Bank, Andrew Baxter, nog wel op de website en in het register van de Kamer van Koophandel. Evenals Sokolov is hij een hoge bestuurder van Alfa Bank.

"De aandeelhouders hebben besloten om twee van hun afhankelijke commissarissen terug te trekken, om de onafhankelijkheid van de raad van commissarissen verder te versterken", schrijft Amsterdam Trade Bank in een reactie op vragen.

"Andrew Baxter heeft de langste geschiedenis bij de bank en in het belang van het behoud van het bedrijfsgeheugen van de bank is besloten dat hij moest aanblijven. Andrew Baxter is geen Russisch staatsburger."

Dit is een artikel van