Ga naar de inhoud
6,7 miljard uitgeleend

700 miljoen euro aan Russische ING-leningen geraakt door sancties

Een geldwisselkantoor in Moskou, 24 februari 2022. Beeld © ANP / AFP / Alexander Nemenov

Van al het geld dat ING heeft uitgeleend in Rusland of bij Russische klanten wordt zo'n 700 miljoen euro geraakt door westerse sancties. In totaal heeft het bedrijf 6,7 miljard euro uitgeleend aan Russische bedrijven of bedrijven met een Russische eigenaar.

Dat bedrag is 0,9 procent van al het geld dat de bank heeft uitgeleend aan bedrijven, overheden en consumenten. Dat meldt de bank in een toelichting op zijn blootstelling aan het internationaal steeds verder geïsoleerde land. Van de grote Nederlandse banken heeft ING de meeste zaken in Rusland lopen. 

Geld terughalen

Een team van specialisten is aan het uitzoeken wat de exacte gevolgen zijn voor de bank, vertelt woordvoerder Daan Wentholt. "Een monnikenwerk." Het is onder meer afhankelijk van welke sancties en van wie die afhankelijk zijn, legt hij uit. "We beoordelen het van geval tot geval."

Zo probeert de bank om het uitgeleende geld nog terug te krijgen, voor de sanctie van kracht wordt. Als dat eenmaal het geval is, dan is het geld bevroren. "Dan is er geen interactie meer mogelijk met die klant."

Dit
Lees ook:
Dit zijn de steenrijke vrienden van Poetin die gestraft worden

De Europese Unie, de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en andere landen stelden onder andere sancties in tegen personen of entiteiten die betrokken zijn bij de Russische inval in Oekraïne. Vooral deze strafmaatregelen hebben enige impact op de Russische activiteiten van ING.

Nog geen problemen door SWIFT-blokkade

Daarnaast kunnen Russische klanten in problemen komen doordat de centrale bank van het land overschrijvingen in buitenlandse valuta's aan banden heeft gelegd. De uitsluiting van zeven Russische banken van het internationale berichtensysteem SWIFT, dat snel betalingsverkeer mogelijk maakt, levert op dit moment nog geen noemenswaardige problemen op, meldt ING.

Er is voor alle leningen in Rusland voor zeker 2,5 miljard euro aan onderpand afgegeven. Het gaat dan bijvoorbeeld om garantstellingen van Europese moederbedrijven, kredietverzekeringen en bezittingen die als onderpand aan ING overgaan als klanten in gebreke blijven.

Hoeveel van de 2,5 miljard euro onderpand hoort bij de klanten die onder de sancties vallen - en wat het risico voor ING dus dempt -  is onduidelijk. Daar geeft de bank geen duidelijkheid over.

Geen nieuwe Russische klanten

In Oekraïne heeft ING 500 miljoen euro aan leningen uitstaan. Voor 200 miljoen daarvan staan moederbedrijven garant.

ING
Lees ook:
ING neemt geen nieuwe Russische klanten meer aan, blijft oude wel helpen

Eerder deze week liet de bank weten dat het geen nieuwe Russische klanten meer aanneemt als reactie op de inval van Rusland in Oekraïne. Het  bedrijf blijft de oude klanten wel ondersteunen. 

Waarom Poetin niet bang wordt van sancties:

02:35