Ga naar de inhoud
Russische miljardairs

Volgt Vitesse-eigenaar Oyf het voorbeeld van miljardair Abramovich?

Valeri Oyf (rechts), bij Vitesse op de tribune samen met Vitesse-directeur Pascal van Wijk, Beeld © Getty Images.

De oorlog in Oekraïne heeft ook grote gevolgen voor de voetbalwereld. De Russische miljardair Roman Abramovich wil de Engelse topclub Chelsea verkopen. Ook Vitesse is eigendom van een Rus, Valeri Oyf genaamd. Vooralsnog doen de Arnhemmers alsof hun neus bloedt, ondanks groeiende druk op de club om de banden te verbreken.

"Onbegrijpelijk dat Oyf nog op die post zit, echt schandalig. De hele wereld neemt afstand van Rusland, behalve de club uit Nederland die door een Rus wordt geleid." Sportmarketeer Chris Woerts is duidelijk: als het aan hem ligt verbreekt voetbalclub Vitesse alle banden met eigenaar Valeri Oyf.

Politieke banden

Zijn vakgenoot Frank van den Wall Bake staat er genuanceerder in. Van hem hoeft Oyf niet meteen weg. "Ik ben er nooit voorstander van om overhaaste dingen te doen. Iedere rijke Rus krijgt nu direct het stempel een oligarch te zijn. Van Abramovich is bekend dat het een vriend van Poetin is, maar van Oyf is dat volgens mij niet bewezen."

Oyf heeft echter wel degelijk politieke banden, zo was hij senator in de Russische Federale Raad. Daarnaast heeft hij ook nauwe banden met Abramovich. Eerder was Oyf namelijk directeur bij Gazprom en bij Highland Gold Mining, beide destijds eigendom was van Abramovich. 

"Als hij wel politieke banden heeft, ja dan vind ik wel dat hij weg moet. Of dat Vitesse zich op zijn minst moet uitspreken over de oorlog", reageert Van den Wall Bake. 

Rus
Lees ook:
Rus Abramovitsj trekt zich terug als eigenaar Chelsea

Stel dat Oyf vertrekt bij Vitesse, dan heeft dat wel flinke gevolgen voor de boekhouding van de club. Suikeroom Oyf, die de club in 2018 overnam van de Moskoviet Alexander Tsjigirinski, trekt ieder jaar genereus de portemonnee.

Technisch failliet

Vitesse, de club waar hij garant voor staat, staat er financieel ontzettend slecht voor. De club had in 2020 een negatief eigen vermogen van 132 miljoen euro en is daarmee technisch failliet. En daarbovenop komt nog eens een schuldenlast van 155 miljoen euro. 

Nu was 2020 voor veel voetbalclubs wel een lastig jaar omdat vanwege corona geen toeschouwers aanwezig mochten zijn bij een groot deel van de wedstrijden. De club boekte een verlies van 4,3 miljoen euro.

Verliezen

Ook in 2019 werd Vitesse echter door externe partijen overeind gehouden. De club had dat jaar een negatief eigen vermogen van 128 miljoen euro, en een schuldenlast van 147 miljoen euro. In juni 2019, toen we nog nooit gehoord hadden van corona, noteerde Vitesse zelfs een verlies van 16,4 miljoen euro.

Vitesse kan dus eigenlijk niet zonder de Rus. Wie wil een club met zoveel schulden en een jaarlijks verlies nu overnemen? Dat vindt Chris Woerts echter geen reden om de banden niet te verbreken.

"Het is oorlog, het gaat nu niet om geld maar om ethiek en principes. Die Rus kan niet gehandhaafd worden. Dan moet je financieel maar de tering naar de nering zetten", zegt Woerts. 

Chelsea

De Rus Roman Abramovich, die al 19 jaar eigenaar is van Chelsea, laat de Premier League-club in goede handen achter. Alle schulden worden kwijtgescholden.

Hij heeft verder beloofd de opbrengst van de verkoop van de club aan hulp voor oorlogsslachtoffers te doneren. "Dat lijkt een genereus gebaar, het immers gaat om 1,5 miljard pond. Maar die man heeft zoveel geld, die kan dat prima missen", aldus Woerts. Forbes schat Abramovich' vermogen op ruim 12 miljard dollar. Het meeste geld verdiende hij met de verkoop van Sibneft, de voormalige naam van Gazprom.

Chelsea lijkt de Rus te kunnen missen, andere geldschieters zoals de Zwitserse miljardair Hansjörg Wyss zouden al benaderd zijn.

Zwitserse
Lees ook:
Zwitserse miljardair Wyss kan Chelsea overnemen

Ook Vitesse kan nieuwe geldschieters vinden, als Oyf vertrekt, denkt Woerts. "In het voetbal is één ding zeker, er is altijd een oplossing. Als er een deur dichtgaat, gaat er ook weer een open. Oyf heeft een financiële garantsteling afgegeven tot 2023, dan heeft de club alle tijd om te zoeken naar een nieuwe eigenaar."

Vitesse laat aan RTL Z weten dat ze het bij een statement wil laten dat begin deze week werd verstuurd. Vitesse volgt, net als iedereen, de huidige ontwikkelingen, zo staat daarin. "De club functioneert normaal en richt zich op de sportieve prestaties in de competities. De club verkeert in financieel stabiele omstandigheden en op dit moment voorzien we geen significante gevolgen."

Al vaker nieuwe eigenaar Vitesse

Vitesse wisselt vaker van eigenaar dan een gemiddelde voetballer van voetbalschoenen. Valeri Oyf kocht Vitesse in 2018, hij nam het stokje over van zijn  landgenoot Alexander Tsjigirinski. Oyf zat al langer in de raad van commissarissen van de club. 

Tsjigirinski nam de club op zijn beurt in 2013 over van de Georgische zakenman Merab Jordania, die de club in 2010 op zijn beurt weer eigenaar werd van Vitesse nadat hij de aandelen overnam van Maasbert Schouten, oprichter van kredietverlener Afab.