Ga naar de inhoud
'Niet te verenigen met oorlog'

Directeur Gazprom Nederland stapt op om oorlog Oekraïne

Beeld © DPA

De directeur van Gazprom Energy Nederland, Sytse van Heijst, legt per direct zijn functie neer bij het bedrijf. Hij zegt zijn werk bij het bedrijf niet te kunnen verenigen met de oorlog in Oekraïne.

Gazprom Energy Nederland bevestigt zijn vertrek, nadat onder meer Energeia meldde dat Van Heijst weggaat bij het bedrijf waar hij sinds 2011 werkt.

Geld voor de oorlog

Gazprom Energy Nederland is de Nederlandse tak van het Russische staatsbedrijf Gazprom. Gazprom is een van de grootste energiebedrijven ter wereld. Het levert in Nederland met name aan mkb-bedrijven, waterschappen, zorginstellingen en gemeenten. 

Nederlandse waterschappen en gemeenten gaven vorige week al aan dat zij het liefst afscheid nemen van Gazprom als gasleverancier. Het bedrijf genereert namelijk vele miljarden aan inkomsten voor de Russische staat. Met dat geld wordt dus ook de oorlog in Oekraïne bekostigd. Zeker honderd gemeenten zouden langlopende contracten hebben bij het bedrijf. 

Organisaties
Lees meer
Organisaties willen af van Russische gascontracten: 'Kan wel even duren'

Dat maakt het normaliter ingewikkeld om snel afscheid te nemen van Gazprom, zonder daarvoor een zak geld op tafel te moeten leggen. Nijmegen zou tot het einde van dit jaar vastzitten aan het Russische staatsbedrijf. De gemeenten Utrecht en Den Haag zouden zelfs tot eind 2023 moeten wachten. Toch zijn er experts die zeggen dat gemeenten en andere partijen hun contracten zonder angst voor hoge kosten kunnen laten ontbinden

Nederland, maar ook andere Europese landen, leunt hevig op gas uit Rusland. Zo’n 40 procent van het gas dat we hier gebruiken, komt uit Rusland. 

Sinds de inval van Oekraïne door Rusland neemt de kritiek op Gazprom toe. De Europese voetbalbond UEFA verscheurde het sponsorcontract met Gazprom als reactie op de inval van Oekraïne door Rusland. En ook voetbalclub Schalke 04 haalde de naam van zijn belangrijkste geldschieter van de borst.