Ga naar de inhoud
'King of diamonds' niet blij

Nederlands juweliersbedrijf van oligarch distantieert zich van Poetin

Lev Leviev, sinds 2014 eigenaar van Siebel Juweliers. Beeld © ANP

Siebel Juweliers, de Nederlandse keten van 44 juwelierswinkels die in handen is van een rijke zakenman met nauwe banden met Poetin, neemt afstand van de Russische inval in Oekraïne. "Die is beestachtig en idioot", zegt directeur Pini Peleg.

De Nederlandse juweliersketen Siebel bestaat al ruim een eeuw, maar kwam na een faillissement in 2014 in handen van de in de voormalige Sovjet-Unie geboren zakenman Lev Leviev.

Banden met Poetin

De Joodse ondernemer werd in 1955 geboren in de voormalige Sovjetrepubliek Oezbekistan, emigreerde in 1971 met zijn ouders naar Israël, en begon in de jaren negentig in Israël en Rusland aan de opbouw van een internationaal zakenimperium.

Siebel
Lees ook:
Siebel Juweliers komt in Russische/Israëlische handen

Leviev wordt vaak genoemd als goede vriend en vertrouweling van de Russische president Vladimir Poetin. Zakenblad Forbes schat het vermogen van de zakenman, die onder meer actief is in diamanten en vastgoed, op ruim één miljard dollar.

Glans terug

Onder de vleugels van de 'king of diamonds' keerde de glans bij de Nederlandse juweliersketen weer terug. Het aantal winkels steeg van 30 tot 44. In 2019 boekte Siebel een nettowinst van bijna een half miljoen op een brutoresultaat van 14,6 miljoen euro.

Zelfs tijdens de coronacrisis hield Siebel het hoofd redelijk boven water, aldus het laatste jaarverslag. Dat deed de juwelier door zich te richten op klanten die hun geld niet meer konden uitgeven aan restaurants, vakanties en entertainment.

Economische sancties

Maar sinds de Russische inval in Oekraïne kan de identiteit van de eigenaar wel eens tegen Siebel gaan werken. Afgelopen dagen regent het economische sancties, die vooral zijn bedoeld om de Russische kliek van extreem rijke zakenmensen rond Poetin te treffen.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de steenrijke vrienden van Poetin die gestraft worden

Directeur Pini Peleg van Siebel benadrukt dan ook dat de Nederlandse juweliersketen op afstand staat van Leviev en diens Russische belangen. "In de eerste plaats is Leviev niet Russisch, maar een staatsburger van Israël. Hij woont ook niet in Rusland", zegt hij.

"En Siebel is een zelfstandige Nederlandse onderneming, waarvan de aandelen eigendom zijn van een bedrijf op Cyprus. Tijdens de doorstart kwam ten onrechte in de media dat Siebel in Russische handen kwam. Het moest allemaal snel, waardoor de naam van een Russisch bedrijf van Leviev als nieuwe eigenaar werd genoemd."

Dat de juweliersketen uiteindelijk onderdeel is van het zakelijke imperium van Leviev, erkent Peleg wel. "Een van zijn zoons is ook president van het bedrijf."

Onafhankelijk van Rusland

Als Nederlands bedrijf ondervindt de juweliersketen volgens Peleg geen enkel nadeel van de huidige economische sancties, die door de Europese Unie tegen Rusland zijn aangekondigd.

Russen
Lees ook:
Russen voelen sancties: kan Poetin op steun blijven rekenen?

"Ook is Siebel voor zijn financiering niet afhankelijk van Rusland. Onze inkoop doen wij wereldwijd, en slechts een klein beetje in Rusland. Ik ben blij dat dit na alle ellende van de de coronacrisis aan ons voorbij gaat, ook voor onze 350 werknemers."

Banden Poetin functioneel

Peleg ontkent verder dat Leviev behoort tot de oligarchen die een warme relatie met de Russische president onderhouden, zoals afgelopen jaren door talloze kwaliteitsmedia werd gezegd en geschreven.

Volgens de directeur van Siebel zouden de banden met Poetin slechts functioneel zijn. "Leviev gelooft dat hij geboren is om Joodse mensen met problemen te helpen", zegt hij. "Hij moest banden met Poetin creëren om de positie van Joodse mensen in Rusland te ondersteunen. Hij is zeker geen vriend van hem."

Leviev niet blij

Peleg laat ook doorschemeren dat zijn baas niet achter de Russische inval in Oekraïne staat. "Ik ken de familie goed, heel goed. Ik kan je verzekeren dat zij niet blij is met de situatie", zegt hij.

Dochter
Lees ook:
Dochter Abramovich neemt afstand van Poetin

"Leviev heeft zaken in Rusland opgebouwd, vertrouwend op een normale democratie. Hij richtte winkelketens op en kocht gebouwen. En dan maak je zoiets mee, waardoor de roebel devalueert en de banken moeten sluiten. Daar is hij niet blij mee."

Ook persoonlijk zegt de Siebel-directeur de Russische inval in Oekraïne te verwerpen. "Ik vind het beestachtig en idioot. Wij zijn bij Siebel dan ook bezig om te kijken of wij iets kunnen doen, zoals een donatie."