Portefeuille van 4,7 miljard

ING neemt geen nieuwe Russische klanten meer aan, blijft oude wel helpen

02 maart 2022 14:55
Een kantoor van ING in Rijswijk, 20 juli 2020. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

De grootste bank van Nederland, ING, neemt per direct geen Russische bedrijven als klanten meer aan. Het filiaal van de bank in Moskou blijft bestaande klanten wel ondersteunen.

De bank is geschokt en bezorgd door het grove geweld in Oekraïne, meldt ING in een statement. "We veroordelen ten zeerste de invasie van Oekraïne, de verwoestende en hartverscheurende impact die het heeft op mensenlevens en de dreiging ervan op internationale stabiliteit en veiligheid", aldus CEO Steven van Rijswijk. 

Blijft bestaande klanten helpen

Als reactie op de Russische agressie heeft de bank dus besloten geen nieuwe klanten meer aan te nemen in het land. ING heeft alleen een zakelijke tak in Rusland, op het kantoor in Moskou werken zo'n 300 mensen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oliereus ExxonMobil trekt zich ook terug uit Rusland

Zolang de sancties het toestaan, blijft de bank de bestaande klantenkring dus bedienen. Nieuwe leningen worden daarbij niet uitgesloten, zegt woordvoerder Daan Wentholt. "Dat zullen we van klant tot klant bekijken." De bank heeft in totaal voor 4,7 miljard euro aan leningen uitstaan in Rusland. 

Onduidelijk is of de bank heeft overwogen om zich helemaal terug te trekken uit het land, zoals bijvoorbeeld sommige oliemaatschappijen wel doen. "Op dit moment is gekozen om klanten in Rusland te blijven bedienen. Er is geen sprake van terugtrekken", aldus Wentholt. 

Steun aan Oekraïne

De bank schiet Oekraïeners verder op meerdere manieren te hulp. ING rekent bijvoorbeeld tot nader order geen transactiekosten voor mensen die geld overmaken naar 'hun geliefden' in Oekraïne. Daarnaast doneert het bedrijf 3 miljoen euro aan Unicef. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van