Ga naar de inhoud
Volgt Shell en BP

Oliereus ExxonMobil trekt zich ook terug uit Rusland

Vladimir Poetin in 2012 met toenmalig ExxonMobil-CEO Rex Tillerson. Die laatste werd later minister van Buitenlandse Zaken in de regering van Donald Trump. Beeld © ANP / EPA / Alexey Nikolsky

Het Amerikaanse bedrijf ExxonMobil trekt zich terug uit Rusland in reactie op de oorlog in Oekraïne. Het gaat zijn rol als uitvoerder in het olie- en gaswinningsproject Sakhalin-1 afbouwen, waar de oliereus een belang van 30 procent in heeft.

Hoeveel dat belang waard is, vermeldt het bedrijf niet in het persbericht waarin de beslissing wordt aangekondigd. In het meest recente jaarverslag uit 2020 worden de Russische activiteiten gewaardeerd op 4,6 miljard dollar (4,1 miljard euro). 

In het consortium dat eigenaar is van Sakhalin-1 zitten twee dochterbedrijven van het Russische Rosneft, samen hebben die 20 procent in handen. De andere helft is voor 30 procent van een groep Japanse bedrijven en voor 20 procent eigendom van een Indiaas energiebedrijf.

Geen nieuwe investeringen

In het statement veroordeelt de oliereus de Russische 'militaire actie die de territoriale integriteit van Oekraïne schendt'. "We zijn diep bedroefd vanwege de dood van onschuldige mensen en steunen de sterke internationale reactie. We werken volledig mee aan alle sancties", belooft het bedrijf. 

ExxonMobil begint direct met het nemen van maatregelen om zich uit het project terug te trekken. Daarnaast zal het bedrijf niet meer investeren in nieuwe projecten in Rusland. 

Niet direct weg

Het kan wel even duren voordat ExxonMobil helemaal weg is uit Rusland, omdat het bedrijf 'de plicht heeft' om de veiligheid van mensen te garanderen en te zorgen dat het milieu geen gevaar loopt. "Onze rol als uitvoerder gaat verder dan die van een investeerder", aldus het bedrijf.

Shell
Lees ook:
Shell trekt zich terug uit Rusland om oorlog Oekraïne

Het besluit van ExxonMobil volgt enkele dagen na de aankondigingen van concurrenten als Shell en BP om zich ook uit Rusland te willen terugtrekken. Het Franse Total kondigde gisteren alleen aan om geen nieuwe investeringen meer te doen in Rusland. 

Poetins oorlog bewijst: de energietransitie draait ook om veiligheid

03:14
Poetins oorlog bewijst: de energietransitie draait ook om veiligheid
RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Dit is een artikel van