Tientallen miljarden

Belangrijkste coronasteun aan bedrijven stopt per 1 april

25 februari 2022 17:34 Aangepast: 25 februari 2022 17:56
Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat (VVD). Beeld © ANP

Bedrijven krijgen nog één maand hulp van de overheid vanwege de coronacrisis, daarna is het voorbij. Per 1 april stoppen de belangrijkste steunmaatregelen die bedoeld waren om faillissementen en massaontslagen te voorkomen. Het gaat onder meer om de NOW en TVL.

Omdat met ingang van vandaag bijna alle coronamaatregelen zijn opgeheven, is de steun niet meer nodig. "In het perspectief van de corona-ontwikkelingen gaat Nederland open en kunnen ondernemers weer aan de slag", meldt het kabinet vrijdagmiddag.

Bij TVL kregen bedrijven een tegemoetkoming voor hun vaste lasten, die zij ook moesten betalen als ze door de coronamaatregelen noodgedwongen hun deuren moesten sluiten. Via de NOW kregen bedrijven geld om hun personeel door te kunnen blijven betalen. 

Kleine regelingen blijven

De garantieregelingen voor evenementen blijven wel bestaan, meldt het kabinet. Het gaat dan om de KKC-regeling (Klein Krediet Corona), de Garantie Ondernemersfinanciering (GO-C) en de Borgstelling MKB-kredieten Corona (BMKB-C). Overbruggingskredieten onder de noemer Qredits eindigen in juli, net als specifieke leenregelingen voor cultuur en monumenten. 

Naast het stoppen met TVL en NOW, stopt ook de hulp aan zzp'ers, voorzover die er nog was. De belangrijkste regeling, de TOZO was eind september al stopgezet.

Wel konden zzp'ers nog aanspraak maken op een speciale regeling voor zelfstandigen zonder dat ze daarvoor door de ambtelijke mallemolen hoefden. Vanaf 1 april is dat voorbij, dan moeten gemeenten onder meer weer checken of iemand niet te veel verdient om in aanmerking te komen voor overheidssteun.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bijna 20 procent van de 31 miljard coronasteun ging naar horeca

En, niet geheel onbelangrijk voor heel veel bedrijven, ook het uitstel van het betalen van belastingen stopt in het tweede kwartaal. Bedrijven krijgen vijf jaar de tijd om hun achterstallige schulden bij de fiscus terug te betalen. 

Soepelere regels bij kwijtschelding schulden

Voor bedrijven die er qua omzet relatief goed voorstaan, maar wel enorme schulden hebben, is het kabinet extra coulant. Bij bedrijven die een deal willen sluiten over het kwijtschelden van schulden neemt de fiscus tussen 1 augustus van dit jaar en 30 september volgend jaar genoegen met minder dan wat het normaal eist.

In zo'n situatie wil de fiscus namelijk het dubbele percentage van wat er nog aan andere schuldeisers wordt uitgekeerd, onder het versoepelde regime is de fiscus tevreden met hetzelfde percentage.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarschuwing CPB-directeur aan politiek: reageer niet te hijgerig

Onder meer De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau hadden al opgeroepen om te stoppen met de miljarden aan ongerichte coronasteun. Die zorgt er namelijk ook voor dat bedrijven die ook zonder corona zouden omvallen, toch overeind blijven. Het gevolg daarvan kan weer zijn dat mensen blijven hangen bij een bedrijf en niet op zoek gaan naar een nieuwe baan waar ze veel harder nodig zijn. 

Tientallen miljarden

Bij elkaar opgeteld is tot nu toe 36,5 miljard euro alleen al aan de TVL en NOW uitgegeven of toegezegd, blijkt uit cijfers van de Algemene Rekenkamer. De uitgaven om de economische schade te beperken vormen meer dan de helft van de ruim 80 miljard euro die tot nu toe is uitgetrokken vanwege de coronacrisis. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van