Ga naar de inhoud
Hoop op meer overheidssteun

Opnieuw rampjaar NS, roept op om btw op treinkaartje af te schaffen

Beeld ter illustratie Beeld © Anp

Ook 2021 was vanwege de coronapandemie een rampjaar voor de Nederlandse Spoorwegen (NS). Net als in 2020 vervoerde het bedrijf minder reizigers, wat 1,1 miljard aan inkomsten scheelde. Dankzij overheidssteun en boekhoudkundige meevallers werd er wel winst geboekt. Om reizen betaalbaar te houden, roept het bedrijf op om de btw op treinkaartjes af te schaffen.

Op die manier wil NS-directeur Marjan Rintel voorkomen dat de rekening voor de coronapandemie bij de klant terecht komt. "De trein moet financieel aantrekkelijk blijven voor reizigers." Sinds 1 januari 2019 is de btw op een treinkaartje 9 procent. 

Alleen inflatiecorrectie

De oproep is echt bedoeld om het treinkaartje goedkoper te maken, verzekert woordvoerder Oscar van Elferen. De NS gaat de marge van 9 procent die dan zou ontstaan namelijk niet gebruiken om de eigen inkomsten te vergroten. Daar zou de reiziger dan weliswaar niets van merken, maar dat is nadrukkelijk niet de bedoeling van het voorstel, zegt Van Elferen. "Het enige wat we doen is inflatiecorrectie."

NS
Februari 2021:
NS houdt last van corona: tot 2025 verlies van 2,6 miljard

Om de klap van de coronapandemie op te vangen, is het bedrijf bezig met een bezuinigingsoperatie, die tot 2025 een besparing van 1,4 miljard euro op moet leveren. 

Minder reizigers, minder inkomsten

Dat is volgens het bedrijf niet genoeg om te compenseren voor de gemiste inkomsten omdat er veel minder gereisd wordt. NS liep in 2021 maar liefst 1,1 miljard euro aan inkomsten mis doordat er zo veel minder mensen met de trein gingen.

Dat het bedrijf toch een winst boekte van een half miljard euro, is onder meer te danken aan eerder geboekte tegenvallers die minder ongunstig uitpakten dan waar het bedrijf vorig jaar nog vanuit ging. 

Mogelijk
Lees ook:
Mogelijk treinuitval tot eind 2023 door personeelstekort ProRail

Daarnaast ontving NS opnieuw financiële compensatie van de overheid omdat het ondanks de magere reizigersaantallen de dienstregeling grotendeels bleef uitvoeren. Dat gebeurde in de vorm van 925 miljoen euro aan beschikbaarheidsvergoeding. 

En die steun is ook de komende jaren nog nodig, stelt NS. "Zodat de dienstregeling in Nederland in stand kan worden gehouden." Het bedrijf verwacht dat ook in de komende jaren minder mensen de trein zullen pakken dan waar eerst vanuit werd gegaan.