Code rood vanwege storm

Albert Heijn, Thuisbezorgd bezorgen niet: voor veiligheid medewerkers

18 februari 2022 15:14 Aangepast: 18 februari 2022 17:32
Niet alle bedrijven houden hun fietskoers vandaag thuis. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte Venema Media

Vanwege storm Eunice bezorgen supermarkten vanmiddag niet. Ook veel andere bedrijven laten hun koeriers niet met windkracht 9 of 10 de weg op gaan. Zo bezorgt Thuisbezorgd vandaag niet meer. Veiligheid van de medewerkers gaat voor.

Het advies is om met het oog op storm Eunice, die in sommige delen van het land in de middag windkracht 10 zal bereiken, niet de weg op te gaan. Onder meer supermarkten, Picnic en PostNL houden zich daar aan.

Albert Heijn en Jumbo 

Albert Heijn bezorgt bestellingen vanaf 15.00 uur niet meer thuis. De winkels worden wel bevoorraad, laat het bedrijf in een mail weten.

Ook Jumbo stopt met het thuisbezorgen, vanaf 16.00 uur. Dat geldt voor de provincies waarvoor code rood is afgekondigd. Dat geldt nu voor Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Flevoland en Friesland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

KNMI: code rood in noorden en westen van het land vanwege storm Eunice

Picnic

Picnic bezorgt vanmiddag niet in Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland en het westen van Noord-Brabant.

Of in andere delen van het land wel wordt bezorgd, hangt af van de omstandigheden, zegt woordvoerder Romke Spierdijk.

Kan personeel wel thuiskomen?

Daarbij speelt ook mee of medewerkers die met het openbaar vervoer naar hun werk komen nog wel naar huis kunnen, aldus Spierdijk.

De treinen rijden immers niet meer na 14.00 uur en in onder meer Noord-Holland, Zuid-Holland rijden er in de middag geen bussen meer. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag rijden ook geen trams en metros.

Verder zullen sommige leveranciers moeite hebben met het leveren van  levensmiddelen, aldus Spierdijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo hard waait het nu bij jou

Eten bestellen

Als je eten wilt bestellen, dan zal dat niet altijd lukken. Thuisbezorgd heeft zelf bezorgers en deze bezorgen maar tot 14.00 uur. Daarna wordt het te gevaarlijk, zegt woordvoerder Ellen den Teuling-Bruens.

Maar sommige restaurants bezorgen ook zelf en het kan zijn dat zij vandaag wel bezorgen, zegt zij.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De storm trotseren? Zo kom je veilig van A naar B

KHN: geen advies voor eigen bezorgers

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft geen advies aan restaurants of het verstandig is bezorgers wel of niet de weg op te laten gaan. "Het is aan de horecaondernemers zelf om de weersvoorspellingen in de gaten te houden en een afweging te maken."

KHN geeft ook geen advies aan de horeca of het verstandig is om vanmiddag en vanavond open te gaan.

Zorgplicht werkgevers

Volgens de arbeidsjurist van FNV is het in strijd met de zorgplicht van werkgevers om mensen met dit weer naar buiten te sturen, zegt Annika Heerekop, woordvoerder van FNV. Het gaat dan om niet-essentiële dienstverlening. Voor onder meer brandweer of ambulance gelden uiteraard andere regels.

Gasten moeten zich ook afvragen of het verantwoord is om bezorgers nu de weg op te laten gaan, zegt Edwin Vlek, bestuurder bij FNV Horeca. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stormchaser Philippe: 'Deze storm gaat lang duren, dat gaat veel impact hebben'

PostNL

Bij PostNL zetten ze naar eigen zeggen de veiligheid van de medewerkers voorop. PostNL zegt hier en daar te stoppen met het bezorgen van post en pakketten. Van de pakketten is nu zo'n 90 procent bezorgd, de avondbezorging zal in gebieden met code rood niet plaatsvinden. Daar gaan ook postbezorgers de fiets niet meer op, laat woordvoerder Viola Steegmans in een mail weten.

DHL bezorgt vandaag niet meer in de delen van het land waarvoor code rood geldt. Ook worden pakketjes niet meer bij bedrijven opgehaald. 

Flitsbezorgers

Of flitsbezorgers wel rijden is niet helemaal duidelijk. Flink zegt om 14.45 uur te zijn gestopt in de provincies waarvoor code rood en oranje is afgekondigd. Getir is ook gestopt, hoort Sjerk van Wouden, van Radical Riders, de vakbond van fietskoeriers.

Maar Gorillas laat het bij de opmerking dat de dark stores sluiten als er een risico is voor de bezorgers. Wanneer dat dan is, dat zegt Gorillas niet. "Het ziet ernaar uit dat Gorillas probeert om zoveel mogelijk open te blijven, maar dat getuigt van disrespect naar bezorgers. Als je niet acuut van je fiets geblazen wordt, dan kan het wel, lijken ze te denken", zegt Van Wouden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van