Duurdere grondstoffen

Maker Lion, KitKat en Maggi waarschuwt voor prijsverhogingen

17 februari 2022 09:48
Een kraam van Nestlé-ijs in Rio de Janeiro. Beeld © ANP / Shutterstock / Roberto Machado Noa

Naast een kratje bier van Heineken en de boodschappen bij de Appie wordt je Lion of KitKat waarschijnlijk ook duurder. Nestlé, de Zwitserse fabrikant van de chocoladerepen, gaat de duurdere grondstoffen doorberekenen aan klanten.

Het Zwitserse concern, ook bekend van Nespresso-koffie, Maggi-bouillonblokjes en Wagner Pizza's, verwacht dat de oplopende prijzen de winstgevendheid van het bedrijf zullen raken.

Volgens topman Mark Schneider zullen de inkoopkosten dit jaar naar verwachting sterker stijgen dan in 2021. Het bedrijf zal die extra kosten gaan doorberekenen aan zijn klanten. Dat gebeurt volgens hem 'over de hele linie, in alle regio's en categorieën'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Lege schappen: supermarkten en leveranciers ruziën over prijzen

Het effect van de moeizame onderhandelingen met supermarkten was eerder dit jaar te merken bij onder andere Albert Heijn. De supermarktketen en de leverancier konden het niet eens worden over de inkoopprijzen.

Daarop werden producten uit de schappen gehaald. Dat conflict is overigens uit de wereld. Maar anders dan in andere jaren wordt medio februari nog altijd volop onderhandeld tussen leveranciers en hun afzetkanalen.

Fabrikanten rekenen hogere kosten door

Nestlé is ook zeker niet het eerste bedrijf dat waarschuwt voor de impact van inflatie op de winstgevendheid. Ook branchegenoot Unilever zei eerder zeker twee jaar nodig te hebben om de winstmarges weer op het niveau van 2021 te krijgen. Bierbrouwer Heineken sprak van de ergste inflatie in tien jaar, die uiteindelijk door de consument zal worden gevoeld.

Voordeel voor Nestlé is volgens kenners dat het producten verkoopt die doorgaans langer houdbaar zijn in vergelijking met die van concurrenten. Ook bezit Nestlé een aantal sterke merken, waardoor het makkelijker is om prijsverhogingen door te voeren.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van