Ga naar de inhoud
Geen effect op Meta in Zeewolde

Voorlopig geen nieuwe bouwvergunningen voor megadatacenters

Een datacenter bestaat uit enorm veel computerservers. Beeld © AFP / Damien Meyer

Er komen strengere regels voor de bouw van heel grote datacenters in Nederland. In aanloop naar die strengere regels worden er de komende negen maanden geen bouwvergunningen afgegeven voor zulke datacenters.

Dat schrijft minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet wil zo voorkomen dat er nieuwe megadatacenters, hyperscale datacentra in jargon, bijkomen voordat nieuwe criteria zijn vastgelegd.

"Onze ruimte is schaars daarom moeten we de juiste keuzes maken", aldus De Jonge. Volgens hem nemen hyperscale datacenters veel ruimte in en verbruiken ze onevenredig veel beschikbare duurzame energie.

'Groningen
Lees ook:
'Groningen heeft ruimte en stroom genoeg voor datacenters'

Het kabinet wil dan ook voorkomen dat die mega datacenters door het hele land komen. "Er is meer landelijke regie nodig", aldus De Jonge.

Meer landelijke regie

Bij het besluit over de goedkeuring van een hyperscale datacenter in Zeewolde, was de klacht dat alleen de lokale politiek hierover ging, terwijl juist de landelijke overheid het voortouw zou moeten nemen. Dat gebeurt nu dus.

In het coalitieakkoord schreven de coalitiepartijen al dat ze willen dat de landelijke overheid zich met datacenters gaat bemoeien. 

In onderstaande video leggen de collega's van Bright uit welke bezwaren er nog meer zijn tegen datacenters in de polder:

Datacenters in de polder: wat zijn de bezwaren?

07:11

De strengere regels gelden voor datacenters van 10 hectare of meer en een elektriciteitsaansluiting van 70 megawatt of meer. Ter vergelijking: het datacenter van Meta (de moeder van Facebook) in Zeewolde krijgt een oppervlakte van 166 hectare. Dat datacenter valt overigens niet onder deze nieuwe regels.

De nieuwe regels gaan verder gelden voor grote datacenters die worden gebruikt voor de eigen dienstverlening van het bedrijf.

Gemeenteraad
Lees ook:
Gemeenteraad Zeewolde stemt voor komst enorm datacenter Facebook

De Jonge gaat bekijken of hyperscale datacenters alleen kunnen worden toegestaan in de buurt van de plek waar energiekabels van windparken aan land komen. Daar moet dan wel de ruimte zijn. De Eemshaven in noordoost Groningen is zo'n plek waar energiekabels aan land moeten gaan komen

Uitzonderingen

De nieuwe regels gelden niet voor de gemeenten Het Hoge Land en Hollands Kroon. In de Eemshaven (gemeente Het Hoge Land) is een datacenter van Google. In Middenmeer (gemeente Hollands Kroon) gaat Microsoft een nieuw datacenter bouwen.

Bekijk ook deze video:

02:01
Energieslurpende datacenters: We mailen en appen er op los en onze foto's staan in de cloud