Ga naar de inhoud
Door prijsstijgingen

Moederbedrijf Albert Heijn denkt erover prijzen te verhogen

Mogelijk ben je straks duurder uit in de supermarkt. Beeld © ANP / Arie Kievit

Als Ahold Delhaize, het moederbedrijf van onder meer Albert Heijn, Etos en Bol.com, zelf te maken krijgt met prijsverhogingen die te rechtvaardigen zijn, dan denkt het die hogere prijzen aan consumenten te kunnen doorberekenen. "We denken dat klanten dat dan ook zullen begrijpen."

Dat zegt Frans Muller, topman van Ahold Delhaize, in gesprek met RTL Z. "We proberen goed te begrijpen waar de hogere prijzen waar wij mee te maken krijgen in zitten", zegt Muller.

Hogere prijzen kunnen komen doordat de prijzen van grondstoffen stijgen, of die van energie, verpakkingen, transport of lonen, aldus Muller.

Inflatie
Lees ook:
Inflatie in januari naar 6,4 procent, hoogste in 40 jaar

Vinger aan de pols via huismerken

Volgens hem kan Ahold goed nagaan of prijsverhogingen die producenten vragen terecht zijn. Dat is omdat in Nederland 50 procent van de omzet uit huismerken komt. Die producten laat Ahold zelf maken bij voedingsproducenten.

"We kunnen dus een vinger aan de pols houden bij prijsverhogingen die leveranciers van merkproducten willen vragen", zegt Muller.

Wat kun je doen aan de torenhoge inflatie?

02:41

"Prijsstijgingen die we goed kunnen begrijpen waarvan we zeggen 'ja, dat is reëel', daarvan denken we dat klanten die ook zullen begrijpen", aldus Muller.

Voedingsprijzen 4,3 procent hoger in januari

In Nederland lagen de prijzen in januari 6,4 procent hoger dan een jaar eerder. Dat kwam voor de helft door hogere energieprijzen. Maar ook de prijzen van voedingsmiddelen waren hoger: 4,3 procent om precies te zijn. "Dat is aanzienlijk meer dan we de laatste tijd gezien hebben", zegt Muller.

Brouwer
Lees ook:
Brouwer Heineken waarschuwt: verhoging bierprijzen vanwege inflatie

Hij denkt overigens dat in de tweede helft van het jaar de inflatie minder zal zijn dan in de eerste zes maanden. Dat komt overeen met wat veel deskundigen verwachten.

Kostenbesparingen

Muller stipt aan dat sommige producenten van voedingsmiddelen prijsstijgingen aan Ahold wilden doorberekenen die volgens hem niet gerechtvaardigd waren. Hij wil de prijsstijgingen over de breedte zo gering mogelijk laten zijn voor klanten.

Hoge
Lees ook:
Hoge prijzen voor boodschappen en energie blijven nog wel even. Wat nu?

In het persbericht over de cijfers van het vierde kwartaal zegt Ahold Delhaize dat de operationele winstmarge gelijk bleef. Kostenbesparingen compenseerden toen de hogere kosten in de aanvoerlijnen en inflatie, aldus het concern. 

Supermarkten hebben geregeld een conflict met leveranciers die hogere prijzen willen vragen. Zo had Ahold had onlangs een conflict aanvaring met Nestlé. Daardoor waren onder meer Maggi, Mora, Nescafé en KitKat tijdelijk niet verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Dagelijks leven wordt duurder: dit is waarom

04:53
Bron: RTL Z