Ga naar de inhoud
Weinig werklozen, veel vacatures

Krapte op arbeidsmarkt neemt nog verder toe

Er zijn steeds minder werklozen, ter illustratie. Beeld © ANP

Heel veel vacatures, weinig of geen geschikte sollicitanten. En dat blijft voorlopig nog wel even zo. De spanning op de arbeidsmarkt is in het vierde kwartaal van 2021 opnieuw gestegen. De hoeveelheid werklozen daalde en het aantal vacatures steeg. Ook kwamen er meer banen bij.

Tegenover 387.000 vacatures stonden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 370.000 werklozen, dat komt neer op 105 vacatures per 100 werklozen. In het vorige kwartaal waren dat er nog 93 per 100. Maar niet alle werklozen zijn geschikt om de openstaande functies te vervullen, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

"De eisen in de vacatures matchen niet met de kwalificaties van de werklozen. Als bedrijf moet je je afvragen: eis ik niet teveel. Misschien moet je je eisen aanpassen of intern opleiden."

Salarissen stijgen amper

Opvallend: de salarissen worden in veel kraptesectoren amper verhoogd. Er is wel een kleine stijging van de CAO-lonen, weet Van Mulligen.

"0,4 procentpunt in januari erbij, ten opzichte van november 2021. We hebben ook in andere periodes van krapte, voor de coronacrisis gezien, dat de lonen maar langzaam omhoog gingen. Het duurt even voordat in de hoofden van het management die omslag is gemaakt en ook niet ieder bedrijf kan het zich veroorloven. Wel proberen werkgevers op een andere manier te concurreren, zo geven ze eerder een vast contract."

Enorme
Lees ook:
Enorme krapte op de arbeidsmarkt: lonen omhoog of toch iets anders?

Werk, werk, werk

Niet iedere vacature ontstaat doordat een werknemer vertrekt. Ook het aantal banen bleef groeien; er kwamen er 44.000 bij in het vierde kwartaal van 2021. Een denkomslag is nodig, aldus de econoom.

"Werk, werk en nog eens werk". Dat is politiek altijd de gedachte geweest, al sinds premier Kok. Maar nu neemt de vergrijzing toe. Veel mensen stromen uit en de instroom is klein. Misschien moeten we de mindset veranderen."

Migranten

Werknemers uit het buitenland halen, zoals Nederland in het verleden deed met onder meer Turkse en Poolse migranten is ook niet makkelijk.

Van Mulligen: "In die landen is ook vergrijzing waardoor daar meer vacatures zijn. En de welvaart is daar gestegen, dus in bijvoorbeeld Oost-Europa vinden werknemers eerder een goede baan in eigen land."

Minder
Lees ook:
Minder eisen aan sollicitanten door personeelskrapte

Handel en zorg

Eind december stonden er 387.000 vacatures open, 16.000 meer dan aan het einde van het derde kwartaal. Hiermee is de toename minder sterk dan in de drie kwartalen ervoor, maar wordt wel weer het record van het vorige kwartaal (372.000) overtroffen.

Net als in voorgaande kwartalen stonden de meeste vacatures open in de handel, de zakelijke dienstverlening en de zorg. Deze drie bedrijfstakken waren samen goed voor ruim de helft van alle openstaande vacatures.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Tekort op de arbeidsmarkt: niet mensen maar bedrijven verplaatsen?

02:44