Ga naar de inhoud
Moeder van SNS, ASN en Regiobank

Slecht jaar de Volksbank: winst onderuit en 2022 wordt nog slechter

SNS Bank is het bekendste onderdeel van de Volksbank. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Terwijl de drie grote concurrenten hun winst in 2021 zagen stijgen, is er bij de Volksbank (het bedrijf achter SNS, ASN, Regiobank en BLG Wonen) juist sprake van een flinke winstdaling. En in 2022 zal de winst verder inzakken.

Dat maakt de bank vandaag bekend. De Volksbank, die nog steeds volledig in handen van de staat is, wil met meer persoonlijke aandacht voor de klanten de tevredenheid toe laten nemen, maar dat is nog niet terug te zien in de resultaten.

Waar ABN Amro, ING Bank en Rabobank hun winst afgelopen jaar zagen stijgen, kampt de Volksbank juist met een forse daling van de winst (bijzondere posten niet meegerekend) van 30 procent tot 145 miljoen euro.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe ceo SNS wil investeren in kantoren, betaalt zich dat wel uit?

Minder inkomsten, meer kosten

Die winstdaling komt doordat de inkomsten krompen met 10 procent, terwijl de kosten juist met 2 procent toenamen. De inkomstendaling is veel slechter dan de afname van 4 procent bij ABN Amro. ING Bank en Rabobank lieten zelfs een groei zien.

Staatsbank
Lees ook:
Staatsbank de Volksbank op z'n vroegst pas in 2025 klaar voor privatisering

Lage rente

De Volksbank kampt naar eigen zeggen met de lage rentemarge. De rente die het kan vragen aan consumenten of bedrijven is laag, terwijl de bank als het geld stalt bij de ECB juist rente moet betalen.

Daarbij wreekt het zich dat de Volksbank het meer dan de andere grote banken moet hebben van rente-inkomsten. De inkomsten uit provisies, bijvoorbeeld als klanten beleggen, zijn relatief laag bij de Volksbank. De bank wil de provisie-inkomsten wel laten stijgen, maar afgelopen jaar daalden die juist.

Om meer geld te verdienen met provisie-producten zal de bank komende tijd moeten investeren, waardoor de kosten verder stijgen. Daardoor zal de winst in 2022 naar verwachting nog verder dalen.

Na
Lees ook:
Na ING en ABN zetten ook ASN en SNS het mes nog verder in spaarrente

Veel kantoren

SNS Bank, het belangrijkste onderdeel van de Volksbank, zette de laatste tijd onder meer in op uitbouw van het aantal kantoren. SNS heeft er nu ruim 200, terwijl de andere banken juist snijden in hun kantorennetwerk.

Zo heeft ABN Amro binnenkort nog maar 60 kantoren en mogelijk daalt dat nog verder als klanten nog meer digitaal hun zaken gaan regelen. De laatste twee tot drie jaar daalde het aantal klanten van ABN Amro dat naar een bankkantoor ging met 30 procent per jaar.

De nieuwe ceo van SNS Bank, Angela Eijlander, wil investeren in kantoren. Zij is ervan overtuigd dat meer persoonlijke aandacht voor klanten zich gaat uitbetalen.

Toezichtdirecteur
Lees ook:
Toezichtdirecteur Volksbank ook weg, na rel rond greencard topman

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van