Ga naar de inhoud
Dwang van DNB

Rabobank: kwart miljard extra en aparte directeur tegen witwassen

Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Laurens Van Putten

Rabobank heeft zijn zaakjes in de strijd tegen witwassen nog niet op orde. Daarom benoemt de bank een aparte directeur die zich hiermee bezig gaat houden. Ook zet de bank nog eens 249 miljoen euro opzij om te voldoen aan de anti-witwasregels.

Dat maakt de bank vandaag bekend bij de publicatie van de resultaten over 2021.

Banken moeten van de toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) alles uit de kast halen om ervoor te zorgen dat er geen geld wordt witgewassen of naar terrorisme gaat. Maar Rabobank doet dat volgens DNB niet goed genoeg.

Rabobank
Lees ook:
Rabobank weer aangepakt om falende aanpak witwassen

Extra maatregelen

De bank moet volgens DNB nog beter nagaan wie de klanten precies zijn en bekijken of de transacties die zij doen wel door de beugel kunnen.

Daarom geeft Rabobank 249 miljoen euro extra uit aan het wegwerken van achterstanden in klantenonderzoeken en het monitoren van transacties.

Verder komt er op het allerhoogste niveau, in de groepsdirectie, een directeur die zich speciaal daarmee zal bezig houden.

De banken houden jou scherp in gaten, dat zijn ze verplicht

03:05

Twee jaar de tijd

Rabobank kreeg medio november een waarschuwing van DNB dat het twee jaar de tijd heeft om de tekortkomingen weg te werken.

Rabobank gaf tussen 2016 en 2021 naar eigen zeggen al 1,6 miljard euro uit aan het tegengaan van witwassen en financieren van terrorisme. Het aantal medewerkers dat zich daarmee bezighoudt steeg in die periode van 1700 tot 4900. Dat is 11 procent van de in totaal ruim 43.000 medewerkers.

Topman Wiebe Draijer zegt tegen persbureau ANP dat hij denkt dat er dit jaar nog wel duizend tot 1500 mensen extra nodig zijn. 

Opgevoerde
Lees ook:
Opgevoerde jacht op criminele klanten kost banken miljard euro per jaar

Boetes

Rabobank kreeg afgelopen jaar al een dwangsom van 500.000 euro omdat het nog niet voldeed aan de regels van DNB. ING en ABN Amro moesten beide honderden miljoenen euro's betalen na schikkingen met het Openbaar Ministerie (OM). 

Het is nog niet bekend of Rabobank ook zo'n boete zal moeten betalen.

Klimaatverandering is een groot risico voor onze banken

03:05