Ga naar de inhoud
Grand Prix Zandvoort

Ambtenaren onderzochten passende compensatieregeling Formule 1

Max Verstappen won de race in Zandvoort. Beeld © AP Photo/Francisco Sec

Ambtenaren van verschillende ministeries hebben vorig jaar onderzocht hoe de organisator van de Formule 1 op Zandvoort gecompenseerd kon worden voor tegenvallende inkomsten.

Door coronabeperkingen mocht het driedaagse evenement in september namelijk een derde minder bezoekers ontvangen dan waar DutchGP op had gerekend.

Het is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) dat zich in de zomer van 2021 het hardst maakt voor 'een passende regeling'. Maar een concrete steunaanvraag belandt op het bordje van het ministerie van Economische Zaken (EZK), waar ze DutchGP niet meteen met heel open armen ontvangen, zo blijkt uit documenten die verstrekt zijn na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Circuit
Lees ook:
Circuit Zandvoort krijgt geen financiële compensatie van kabinet 

'Compensatie niet uit te leggen'

De ambtenaren van EZK zijn 'kritisch' over het idee de organisatoren van de Formule 1 te compenseren. "De roep is begrijpelijk. Maar het is niet uit te leggen aan organisatoren van andere evenementen." Van bestaande regelingen kan DutchGP volgens Economische Zaken geen gebruik maken en 'het EZK instrumentarium biedt (verder) geen oplossing'.

Er wordt binnen het ministerie nog wel even geopperd of het mogelijk is om DutchGP steun te verlenen 'omdat het een bedrijf is met een groot maatschappelijk belang dat anders dreigt om te vallen'. Maar deze weg wordt al snel tot onbegaanbaar bestempeld, ook vanwege het 'hoge afbreukrisico'. Omdat de Formule 1-race een sportevenement is, vinden de ambtenaren van EZK de steunaanvraag van DutchGP eigenlijk ook 'primair VWS'.

Laatste
Lees ook:
Laatste sein op groen voor de Formule 1 op Zandvoort

Versoepeling coronaregels

Bij VWS geven ze niet snel op. In aanloop naar een overleg tussen de bewindspersonen die het meest betrokken zijn bij het coronabeleid stellen de ambtenaren een besluitvormingslijn op. Dat overleg vindt plaats op 11 augustus, twee dagen voordat het kabinet een besluit moet nemen over een eventuele versoepeling van de coronaregels.

Het liefst ziet VWS dat sportwedstrijden – dus ook de Formule 1 – 'op 100 procent capaciteit mogelijk zijn'. Dat wil zeggen: zonder beperkingen van het aantal bezoekers. Als dit nog niet kan, dan mag DutchGP twee derde van het begrote aantal bezoekers ontvangen, met als gevolg dat er minder inkomsten worden behaald.

Vrijwilliger
Lees ook:
Vrijwilliger tijdens de F1 op Zandvoort? Zorg zelf voor lunch of diner

Voor de schade die dan ontstaat, zou 'een vorm van compensatie' moeten komen, betoogt VWS, omdat DutchGP al sinds juni bezig is met de voorbereidingen van het evenement. "Voorstel is om te verkennen welke specifieke financiële steun vanuit het Rijk mogelijk is."

Woest

Hugo de Jonge, dan nog demissionair minister van VWS, moet één en ander bespreken. Of hij dit ook doet, wordt uit de openbaar gemaakte documenten niet duidelijk. Dat de steun er niet komt, weten we wel. DutchGP wordt daar op 13 augustus 2021, om 16.40 uur via een mailtje door EZK over geïnformeerd.

Woest zijn ze bij DutchGP. "Om dit als overheid 2 uur voor een persconferentie aan ons te melden is ronduit schandalig", mailt de directie aan EZK. "Al weken/maanden proberen we helderheid te krijgen. Als deze er een maand of wat geleden zou zijn gekomen, hadden we wellicht nog iets van een keuze gehad."

Na
Lees ook:
Na 36 jaar weer Grand Prix, vandaag 70.000 toeschouwers in Zandvoort

Verlies beperkt

Nu rest DutchGP niets anders dan het versturen van een persbericht waarin het 40 minuten voorafgaand aan de persconferentie van Rutte en De Jonge meldt dat de Formule 1 met beperkte bezetting doorgang vindt. Het verlies is voor eigen rekening, draagt de organisatie in de weken erna uit.

Maar dat dit verlies beperkt wordt doordat de FOM, de rechtenhouder van de Formule 1, de fee verlaagt, zegt DutchGP niet. Die fee werd eerder begroot op 20 miljoen euro. Uit de vrijgegeven documenten blijkt dat die 'sterk gereduceerd' kunnen worden. Hoe groot het verlies is waarmee DutchGP blijft zitten wordt uit de documenten niet duidelijk.

Een woordvoerder van DutchGP laat in een mail weten hier geen uitspraken over te doen. 

Zandvoort na de race: 'Max, Max, super-Max!'

00:53