'Gouden plak al binnen'

Winterspelen ook gouden business in Heerenveen: 'Dit is het hoogste podium'

07 februari 2022 07:11 Aangepast: 07 februari 2022 07:29
In Heerenveen is de Olympische schaatsboarding honderden keren getest door er een zwaar gewicht op te laten vallen. Beeld © RTL Z

De Winterspelen in Peking draaien om de sport, maar zeker ook om het geld. Voor de organiserende stad zijn de Spelen steevast een miljardenstrop, maar tv-stations, sponsors en leveranciers verdienen er goed aan. Zo ook een bedrijf uit Heerenveen.

Of de Nederlandse sporters nu goudbehangen terugkomen uit Peking of niet, voor het bedrijf Sidijk uit Heerenveen zijn de Winterspelen nu al een succes. Sidijk kreeg namelijk een prestigieuze Olympische order. Het bedrijf leverde de boarding die langs de schaatsbaan staat.

Dat is die zachte rand waar schaatsers tegenaan vallen als ze uit de bocht vliegen. Apetrots zijn ze bij Sidijk: "Dit is het hoogste podium," zegt directeur Ronald Rotteveel. "Het is voor ons een gouden medaille die we hiermee hebben binnengesleept."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gouden medaille is eigenlijk van zilver

'Olympisch Supplier' 

Hoeveel geld er met de order is gemoeid, mag directeur Rotteveel niet zeggen. Daarover zijn strikte afspraken gemaakt met de Chinezen. "Het is vergelijkbaar met andere opdrachten, maar wel extra bijzonder. Want we mogen ons nu officieel Olympisch Supplier noemen."

En dat helpt bij de verkoop van de andere dingen die ze in Heerenveen verkopen, zoals opblaasbare trampolines en springkussens voor binnenspeeltuinen.

Uitzendrechten leveren steeds meer op 

Het Friese bedrijf staat deze weken inderdaad op het hoogste podium. De hele wereld kijkt mee. En dat zie je terug in de uitzendrechten, want die zijn voor organistor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) uitgegroeid tot een ware goudmijn.

In 1960 leverden die rechten een schamele 50.000 dollar op. Bij de vorige Winterspelen in Zuid-Korea betaalden tv-stations samen al ruim 1,4 miljard dollar (1,2 miljard euro). Hoeveel het deze keer is, heeft het IOC nog niet gepubliceerd. Maar het zal ongetwijfeld nog meer zijn.

En hoe meer tv-kijkers, hoe meer sponsors bereid zijn om te betalen. Grote merken als Samsung, Toyota en Visa betalen samen meer dan 1 miljard dollar om vier jaar hun naam aan de Olympische Spelen te verbinden.

Sponsors betalen steeds meer

Onlangs voegde Airbnb zich ook bij dit rijtje. Dat bedrijf maakt naar verluidt 500 miljoen dollar over om tot 2028 de exclusieve IOC-partner te zijn voor accommodaties en overnachtingen.

Slecht getimed, zou je zeggen, nu er wegens corona opnieuw geen toeschouwers en toeristen worden toegelaten rond de Spelen. Maar dat ziet sportmarketeer Frank van den Wall Bake anders: "Airbnb zal inderdaad weinig toeristen laten overnachten in Peking deze weken. Maar daar zal het bedrijf niet wakker van liggen. Airbnb wil vooral zijn naam aan de Olympische Spelen kunnen hangen."

De opstelling voor het testen van de schaatsboardings. De opstelling voor het testen van de schaatsboardings.

Dat is volgens Van den Wall Bake nog steeds ontzettend aantrekkelijk, wegens het hele gevoel dat er rond de Spelen hangt: de sport, de competitie, gezondheid, het beste uit jezelf halen.

Mensenrechten

Toch lijkt dat gevoel deze Winterspelen minder positief. China ligt onder vuur wegens schending van de mensenrechten en de omgang met de Oeigoerse minderheid. Critici vinden dat Coca-Cola en Toyota en consorten China niet zouden mogen steunen met hun miljoenen.

Maar tot nu toe heeft geen sponsor zich teruggetrokken. De sponsors verdedigen hun keuze met het argument dat ze niet de Chinese organisatie sponsoren, maar de Olympische Spelen. Dat die dit jaar in China worden gehouden, daar kunnen ze niks aan doen, is hun redenatie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als je zus alles wint wat er te winnen valt: 'Irene is niet blij met één keer goud'

Kosten om te organiseren lopen uit de hand

De Spelen blijven dus een miljardenfeest. Maar niet voor de penningmeester van de organiserende stad. Die staat meestal minder te juichen, want de kosten voor de organisatie en de bouw van stadions lopen standaard compleet uit de klauwen.

Olympische Spelen vallen gemiddeld 172 procent duurder uit dan van tevoren begroot, blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Oxford. De Winterspelen in Sochi in 2014 werden zelfs 289 procent duurder. Niet zo gek dus dat steden de laatste jaren niet meer in de rij staan om de Spelen te mogen organiseren.

Bestaande of tijdelijke accommodaties

Peking - dat de Zomerspelen in 2008 al organiseerde - probeert het nu zuiniger aan te doen, constateert sportonderzoeker Paul Hover.

"Ze hergebruiken daar een hoop accommodaties. Zo is de hal waar in 2008 werd gezwommen, omgebouwd tot curlinghal. Ook het Bird’s Nest, het bekende Olympische Stadion wordt hergebruikt. Dat is wel een trend die je ziet. Organisaties zullen in de toekomst vaker bestaande of tijdelijke accommodaties inzetten." Anders wordt het simpelweg onbetaalbaar.

Een medewerker van Sidijk bij het testen van de boardings. Een medewerker van Sidijk bij het testen van de boardings.

China moet nog wel rekening voldoen

Terug naar Heerenveen. Daar merken ze dat de Chinezen zuiniger aan doen. Misschien wel iets té zuinig, want de opdracht is nog niet volledig betaald: Directeur Rotteveel: "Terwijl de Spelen al zijn begonnen, mogen wij nog wachten op de laatste centen."

Maar ondertussen vangen de Friese kussens wel gewoon de vallende schaatsers op in Peking. Hopelijk geen Nederlanders, als het aan Rotteveel ligt: "Die belanden het liefst niet in onze boarding, die moeten gewoon gaan voor goud."

Goud dat hij dus al binnen heeft. Nu alleen nog de centen.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van