Ga naar de inhoud
Verontreiniging

OM start strafrechtelijk onderzoek naar Tata Steel

Een luchtfoto van de werkzaamheden aan de nieuwe Zeesluis in het Noordzeekanaal nabij IJmuiden, op de achtergrond Tata Steel. Beeld © ANP

Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar zowel Tata Steel als Harsco Metals. Beide bedrijven zouden mogelijk opzettelijk gevaarlijke stoffen in de lucht, in de bodem en in het oppervlaktewater brengen.

Harsco Metals is een restproductverwerker die gevestigd is op het terrein van Tata Steel in Velsen. Advocate Bénédicte Ficq deed eerder namens ruim 800 mensen en meerdere verschillende stichtingen aangifte tegen de twee bedrijven die volgens haar opzettelijk mens en dier schaden. Ficq is tevens bekend van rechtszaken tegen de tabaksindustrie.

Na haar aangifte heeft het OM verschillende documenten opgevraagd en onderzocht. Er is genoeg reden om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen, zo maakt justitie vandaag bekend. Er wordt ook gekeken naar de rol van de leidinggevenden binnen de twee bedrijven.

Ficq
Lees ook:
Ficq gaat de strijd aan met tabaksindustrie

Eén van de stichtingen namens wie Ficq aagifte deed is de Frisse Wind.nu. Er werd een crowdfundingsactie opgezet om de advocate in te huren.

'Erkenning'

Sanne Walvisch woont in Wijk aan Zee onder de rook van Tata Steel en is mede-oprichter van Frisse Wind.nu. Ze is blij dat het OM een onderzoek start. "Dat de vervuiling een serieus probleem is, wordt bevestigd met ieder RIVM-onderzoek. Maar het onderzoek van het OM, voelt als een soort erkenning uit een andere hoek. We hebben niet voor niets aangifte gedaan. Het is hoopvol en biedt perspectief."

Advocate Bénédicte Ficq noemt het 'geweldig nieuws'. "Dit betekent dat vervuilers niet meer onverschillig kunnen blijven over de vervuiling die zij veroorzaken. Als er een gevaar is voor de volksgezondheid, dan ben je de sjaak en kun je dus een opsporingsonderzoek verwachten", aldus Ficq.

Tweeduizend incidenten

In juli 2021 sprak ze in gesprek met Humberto Tan over 'criminele luchtverontreiniging met gevaar voor de gezondheid." Door Tata zelf werden in 2020 tweeduizend incidenten geregistreerd.

"Ze stoten 24/7 troep de lucht in. Ze hebben ook toestemming om bepaalde emissiehoeveelheden uit te stoten. Maar als het ene na het andere incident zich opstapelt, kun je zeggen dat ze structureel de regels overtreden. In de regio zijn ook meer ziektes dan in andere industriële regio's," aldus Ficq.

Reactie Tata Steel

Tata Steel zelf geeft een schriftelijke reactie. Het bedrijf heeft 'kennis genomen' van het besluit van het OM om onderzoek te doen.

"We hebben het OM toegezegd medewerking te verlenen en zien de resultaten van het onderzoek met vertrouwen tegemoet. We zijn ons bewust van onze verantwoordelijkheid voor de omgeving."

Zwarte sneeuw

Bedrijven zoals Tata Steel en Harsco Metals worden regelmatig door de Omgevingsdienst gecontroleerd op naleving van de vergunningsvoorschriften. Overtredingen kunnen onder andere leiden tot strafrechtelijke onderzoeken en sancties. Er lopen verschillende rechtszaken tegen de bedrijven.

Op 3 februari behandelt de Meervoudige Economisch Kamer (MEK) van de rechtbank in Amsterdam twee zaken tegen Harsco Metals. En later dit jaar moet Tata Steel zich verantwoorden bij de MEK voor vier overtredingen. Een van deze overtredingen betreft de zogenoemde ‘zwarte sneeuw’ die vermoedelijk is ontstaan door stofverspreiding afkomstig van kolen in februari 2021.

Bénédicte Ficq: 'Tata Steel heeft te veel invloed'

05:20

Onderzoek RIVM

De gevaarlijke stoffen in de leefomgeving van inwoners uit de IJmond komen voornamelijk van het Tata Steel-terrein. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dat in januari werd gepresenteerd.

De gegevens die Tata Steel opgeeft over de uitstoot van diverse schadelijke stoffen, zijn volgens het RIVM mogelijk onvolledig.

Onvolledige gegevens

In het onderzoeksrapport meldt het RIVM dat in de omgeving veel hogere concentraties metalen en zogeheten PAK’s (organische stoffen die ontstaan door onvolledige verbranding) worden gemeten dan te rijmen is met de opgegeven cijfers. "Deze gegevens over de uitstoot lijken niet volledig te zijn aangeleverd", stellen de onderzoekers vast.

Voor bepaalde PAK’s zijn de gemeten concentraties tot wel duizend keer groter dan volgens de onderzoekers te verwachten zou zijn op basis van de officiële uitstootgegevens. Koper kwam tot 50 keer meer voor in de metingen, het metaal vanadium tot 30 keer en lood en chroom tot 5 keer meer dan de berekende waarde.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief