Ga naar de inhoud
Winst driekwart lager

Nieuwe tegenvaller voor ITV: resultaten producent The Voice kelderden

Producent van The Voice werd hard geraakt door corona. Beeld © ANP

De tegenvallers bij de Nederlandse productiedochter van de Britse mediagigant ITV stapelen zich op. Afgelopen weken liep vlaggenschip The Voice ernstige averij op, ook zijn de resultaten van de producent in 2020 gekelderd.

Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z in de meest recente jaarstukken van ITV en het Nederlandse dochterbedrijf ITV Studios Holding, voorheen Talpa Media.

Het televisieproductiebedrijf, vooral bekend van talentenjacht The Voice, werd in 2015 door oprichter John de Mol verkocht aan de Britse televisiegigant ITV.

The Voice-schandaal

Twee weken geleden haalde televisiezender RTL Nederland The Voice van de buis, wegens seksueel grensoverschrijdende gedrag en machtsmisbruik bij de talentenshow. De schade voor RTL en producent ITV loopt in de tientallen miljoenen.

Schandaal
Lees ook:
Schandaal The Voice zorgt voor domino-effect aan schade: wie gaat dat betalen?

Tot overmaat van ramp voor het Britse mediaconcern blijken ook de resultaten van de Nederlandse producent van The Voice in 2020 ernstig te zijn ingezakt. De omzet halveerde bijna ten opzichte van het jaar ervoor. Het bedrijfsresultaat en de nettowinst kwamen zelfs driekwart lager uit.

Winst driekwart lager

Volgens de jaarrekening die ITV Studios Holding (voorheen Talpa Media) vorige maand bij de Kamer van Koophandel inleverde, daalde de omzet van 292 miljoen euro in 2019 naar 163 miljoen euro in 2020. Dat is een daling van ruim 44 procent.

Het bedrijfsresultaat kwam driekwart lager uit, op 21,5 miljoen euro. De nettowinst zakte bijna 78 procent, van 65,9 naar 14,8 miljoen euro.

Historisch laag

Zowel de omzet als het bedrijfsresultaat van het productiebedrijf waren sinds de overname door ITV in 2015 niet zo laag. De nettowinst bedroeg in de vijf voorgaande jaren gemiddeld ruim 50 miljoen euro, en kwam alleen in 2017 lager uit (zie kader onderaan).

De omzet- en winstval in 2020 is voor ITV extra pijnlijk, omdat een groot deel van de overnamesom voor Talpa Media werd berekend op de resultaten van het productiebedrijf in de periode van 2015 tot en met 2019.

Meevaller
Lees ook:
Meevaller voor John de Mol: 125 miljoen extra voor Talpa

Omdat de resultaten toen nog goed waren, moesten de Britten bijna 300 miljoen euro bovenop de oorspronkelijke overnamesom op tafel leggen. Dat was 125 miljoen méér dan zij hadden willen betalen.

Effect corona

Waarom de resultaten zo sterk daalden, wordt in het verslag niet verklaard. Ook in het jaarverslag van het Britse moederbedrijf ITV over 2020 wordt niets gezegd over de gekelderde resultaten van het Nederlandse dochterbedrijf.

ITV-woordvoerster Cathalijn Snijders schrijft de omzet- en winstval in 2020 enerzijds toe aan het sterke jaar ervoor, en anderzijds aan de gevolgen van de coronapandemie.

"Het jaar 2019 was een sterk jaar in de geschiedenis van het bedrijf, terwijl de resultaten in 2020 significant beïnvloed werden door Covid-19. Onzekerheid in de markt, uitdagingen bij de productie en 'slippage' naar 2021 waren de belangrijkste oorzaken van de lagere resultaten."

Slippage is doorgeschoven of vertraagde omzet, bijvoorbeeld omdat producties als gevolg van Covid later werden afgerond.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van