Ga naar de inhoud
Gevolgen onzeker

ACM doet diepgaand onderzoek naar fusie tussen RTL en Talpa

Gebouw van RTL Nederland in Hilversum. Beeld © Robin Utrecht/ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) start een diepgravend onderzoek naar de voorgenomen samenvoeging van RTL Nederland en Talpa. Daaruit moet blijken wat de gevolgen van de fusie zijn voor adverteerders, producenten, kabelaars en uiteindelijk ook voor de consument.

Dat heeft de ACM vanmiddag bekendgemaakt. Uit een eerste analyse blijkt dat de fusie van deze twee grote mediabedrijven negatieve gevolgen kan hebben voor prijs, kwaliteit en innovatie. Daarom is vervolgonderzoek nodig.

Duurder abonnement

Een van de vragen is of de mediacombinatie de prijs van advertenties gaat verhogen als gevolg van hun sterke positie. Adverteerders maken zich hier zorgen over en geven aan dat televisiereclame een unieke manier is om consumenten te bereiken, ondanks de opkomst van online.

Mediareus
Lees ook:
Mediareus in de maak: RTL Nederland en Talpa Network samen verder

Daarnaast krijgen tv-providers zoals Ziggo en KPN bij hun onderhandelingen straks te maken met één grote aanbieder, in plaats van twee. Onderzoek moet uitwijzen of de combinatie RTL-Talpa daardoor hogere prijzen kan afdwingen. Dat kan er uiteindelijk toe leiden dat consumenten meer moeten betalen voor hun televisieabonnement.

Verschraling van het aanbod

Bovendien wordt de marktpositie van de combinatie tussen RTL en Talpa sterker bij de inkoop van programma's bij andere producenten. Hierdoor kan het mediabedrijf mogelijk lagere prijzen bedingen. Dat kan ook leiden tot minder investeringen in nieuwe producties en verschraling van het aanbod.

Verdwijnt
Lees ook:
Verdwijnt SBS6? Vijf vragen over de RTL-Talpa-deal

RTL Group, het moederbedrijf van RTL Nederland, laat in een reactie weten het vervolgonderzoek al te verwachten, maar zegt dat de fusie juist goed uit gaat pakken. "Zowel de Nederlandse creatieve industrie als de advertentiemarkt zal profiteren van de ambitieuze langetermijnstrategie van Group en Talpa. We blijven er dus op vertrouwen dat de voorgestelde transactie zal worden goedgekeurd."

Concurrentie met techbedrijven

Talpa en RTL kondigden hun fusie vorig jaar aan. Het idee is om een sterk mediaconcern te creëren dat de concurrentie aankan met grote techbedrijven, zoals Google en Netflix. Maar om het plan door te kunnen zetten is wel goedkeuring nodig van de ACM.

De toezichthouder wil dat nu nog niet geven zolang het onderzoek loopt. Het kan zijn dat de autoriteit later een streep zet door de deal of bijvoorbeeld speciale voorwaarden stelt waaraan nog moet worden voldaan, zoals het afstoten van bedrijfsonderdelen, waaronder bepaalde zenders of websites.