Al 15 miljard euro waard

Omzet Action stijgt met 23 procent, ondanks coronasluitingen

28 januari 2022 10:36
Ondanks lockdowns steeg de omzet van Action flink. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Ook in coronajaar 2021 blijft koopkjesketen Action het uitstekend doen. Dat is ondanks het feit dat in de helft van de tijd Action in belangrijke landen te maken had met lockdowns. Aandeelhouder 3i profiteert mee en krijgt 173 miljoen euro overgemaakt.

Action groeit nog altijd tegen de klippen op. In het afgelopen jaar kochten er klanten er in totaal voor 6,8 miljard euro. Precieze winstcijfers worden nog niet gegeven, maar de winst vóór aftrek van rente, belastingen en afschrijvingen (ebitda) nam met 36 procent tot tot 828 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van meerderheidsaandeelhouder 3i.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Action opent 2000ste winkel: dit maakt ze zo succesvol

Lockdowns

Action had wel last van coronamaatregelen. In zes van de twaalf maanden moesten winkels een deel van de tijd dicht, of waren er andere beperkingen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk.

Maar dat kon de Nederlandse keten goed opvangen in andere landen. Naast Nederland heeft Action inmiddels winkels in België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Polen, Tsjechië, Oostenrijk en Italië. Dit jaar komt daar Spanje bij. Vorige week opende de 2000e Action. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Van vakkenvuller tot ceo: dit is Hajir Hajji, de nieuwe topvrouw van Action

In 2020, het eerste jaar waarin corona toesloeg, had Action flink last van lockdowns en extra kosten in verband met corona. Toch stegen ook toen omzet en winst. In vergelijking met 2019, het laatste heel jaar zonder corona, nam de omzet met 34 procent toe en de ebitda-winst met 53 procent. 

Webshop nog klein

Action moet het nog vrijwel helemaal hebben van verkoop in de fysieke winkels. In Nederland is er nu wel een webwinkel, maar dat blijft nog relatief beperkt en 80 procent van de winkels zijn buiten ons land.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

HEMA gaat verduurzamen: 'Zo kun je het winnen van Action'

In de webshop kun je nog alleen de wat duurdere producten kopen. Voor spullen die maar een paar euro kosten (of nog minder) loont het niet om iets te bestellen. De kosten voor het verwerken van een order voor een product van een paar euro zijn relatief hoog en datzelfde geldt voor de verzendkosten.

Forse winstuitkering

Het Britse 3i profiteert flink. Het bedrijf heeft namelijk 52,7 procent van de aandelen. In december maakte Action 144 miljoen pond (173 miljoen euro) dividend over aan 3i.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Action moet duizenden euro's betalen na ontslag om tasje van 3 cent

Waarde 15 miljard euro

De waarde van Action is volgens 3i inmiddels gestegen tot omgerekend 14,9 miljard euro. Dat is de helft meer dan een jaar geleden.

Qua marktwaarde zou Action nu een middenmotor zijn in de AEX-index. De waarde is vergelijkbaar met die van grote AEX-fondsen als NN en AkzoNobel en de helft meer dan die van onder meer KPN, Randstad en Aegon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Koopjesketen Action nu 13 miljard waard: 'Blijft verwachtingen overtreffen'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van