Faillissement

Goodhout verkocht één duurzame kokosplaat en leed 1,7 miljoen euro verlies

27 januari 2022 15:14 Aangepast: 28 januari 2022 11:16
Bouwplaten van kokosnootafval, dat was de belofte. Beeld © ANP

Het Rotterdamse Goodhout werd jarenlang bejubeld als veelbelovende ontwikkelaar van een duurzaam alternatief voor hardhout, maar ging vorige maand failliet. Nu blijkt dat het bedrijf in 2020 slechts één houtplaat verkocht, en een omzet van 326 euro boekte. Het verlies bedroeg 1,7 miljoen euro.

Dat is te lezen in de faillissementsverslagen van de twee Goodhout-bedrijven, die curator Vincent van den Bos onlangs publiceerde.

Torenhoge ambities

Goodhout werd in 2014 opgericht door onderneemster Silvia ten Houten, die platen van geperste kokosnootvezel wilde gaan maken. In sneltreinvaart groeiden het bedrijf en zijn oprichtster uit tot lievelingen van de duurzaamheidssector.

De ambities van Ten Houten waren torenhoog, bleek tijdens haar talloze optredens op congressen en in de media. Zo moest het bedrijf in 2020 twee tot drie fabrieken in Azië hebben, die van kokosnootafval platen voor de bouw en meubelindustrie zouden maken.

De winsten zouden deels ten goede komen aan scholing en gezondheidszorg voor de lokale bevolking. Goodhout wilde een 'revolutie teweegbrengen in de wereldwijde houtindustrie' en uitgroeien tot de 'meest commercieel succesvolle sociale onderneming ooit'.

Plotseling failliet

Er kwam niets van terecht. In november zei Ten Houten in het Algemeen Dagblad dat het bedrijf machines nodig had om grote platen te produceren. "Dat kost een hoop geld. Daarvoor hebben we de investeringen nodig, maar die krijgen we alleen als we de toepasbaarheid kunnen aantonen. Dat is een beetje een kip-ei-verhaal. Maar we komen er wel."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ontwikkelaar duurzame kokosnootplaten Goodhout failliet

Maar een maand later ging Goodhout plotseling failliet. Op basis van zijn eerste bevindingen zei curator Vincent van den Bos destijds aan te nemen dat het bedrijf op de fles was gegaan omdat er te weinig geld was voor de laatste fase van het ontwikkelingsproces.

Faillissementsverslagen

Uit de zojuist verschenen faillissementsverslagen van ontwikkelbedrijf Goodhout BV en octrooihouder Goodhout Holding blijkt dat inderdaad het geval te zijn geweest.

Volgens de verslagen bestond er een verschil van mening tussen de aandeelhouders, waardoor vervolgfinanciering uitbleef. Omdat het bedrijf evenmin omzet boekte, raakte het in liquiditeitsproblemen en ging uiteindelijk failliet.

Omzet 326 euro

Volgens de verslagen boekte dochterbedrijf Goodhout BV in 2019 geen omzet, maar wel een verlies van ruim 310.000 euro. Een jaar later bedroeg het verlies ruim 400.000 euro, op een omzet van 326 euro. Het bedrijf verkocht dat jaar één composietplaat.

Het eveneens failliete moederbedrijf Goodhout Holding, waarin het octrooi op de productiewijze is ondergebracht, boekte in 2020 een verlies van 1,7 miljoen euro. Volgens de curator is het verlies van 4 ton van het dochterbedrijf daarbij inbegrepen.

Nog geen doorstart

Vorige maand zei oprichtster Ten Houten te werken aan een mogelijke doorstart van het bedrijf. Die blijkt ruim een maand na het faillissement nog niet te zijn gerealiseerd, laat curator Van den Bos weten. "Er zijn wel ontwikkelingen op dat gebied. Maar omdat die nog niet definitief zijn, is het nog te vroeg om daar iets over te zeggen."

Ook zegt de curator niet te kunnen zeggen wie - naast Ten Houten - de aandeelhouders zijn, waartussen het meningsverschil over de financiering ontstond.

Successen vieren

Van den Bos geeft een genuanceerd antwoord op de vraag of hij vindt dat er sprake is geweest van grootspraak bij Goodhout, gezien alle grote, maar niet waargemaakte beloftes.

"Het is niet aan een curator om daar uitlatingen over te doen. In het algemeen is bij startups en scale-ups wel voorstelbaar dat vooral de successen worden gevierd, en niet wordt gemeld of de komende drie financieringsrondes wel op orde zijn."

Uit: faillissementsverslag Goodhout BV Uit: faillissementsverslag Goodhout BV

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van