Top onder vuur

Unilever reorganiseert: 1500 managers op straat

25 januari 2022 11:04 Aangepast: 25 januari 2022 11:43
Topman Alan Jope van Unilever Beeld © ANP / Riccardo Savi / Getty/ AFP

Unilever zet de organisatie op zijn kop. Het bedrijf moet eenvoudiger worden. Dat kost vooral hogere managers hun baan.

Het bestuur van Unilever, dat bekend is van onder meer Dove shampoo, Magnum ijs en Knorr, wil wereldwijd 1500 managementbanen schrapen. Er is nog niet bekendgemaakt hoeveel banen er in Nederland verdwijnen.

Er werken bij de onderneming in totaal 149.000 mensen, waarvan circa 2700 in Nederland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unilever houdt het bij bod van 60 miljard euro voor consumententak GSK

Simpeler organisatie

Ceo Alan Jope wil de hele organisatie simpeler maken. Daarmee zou Unilever beter kunnen inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Nu nog heeft Unilever een zogeheten matrixstructuur. Daarbij rapporteren werknemers aan meerdere personen.

In de nieuwe organisatie worden de activiteiten van Unilever ondergebracht in vijf verschillende onderdelen: Beauty & Wellbeing, Personal Care, Home Care, Nutrition en IJs. Die worden zelf verantwoordelijk voor hun strategie en resultaten. Tot nu toe waren er drie onderdelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unilever verkoopt theedivisie voor 4,5 miljard euro

Top onder vuur

Unilever en Jope lagen de laatste tijd onder vuur vanwege achterblijvende resultaten. Aandeelhouders vinden dat Unilever te veel aandacht besteedt aan duurzaamheid. Dat zou ten koste gaan van de resultaten.

Unilever was al bezig met de activiteiten te reorganiseren. Zo verkocht het de theedivisie en het wilde uitbreiden in consumentenproducten.

Onlangs bracht Unilever een bod uit van omgerekend circa 60 miljard euro op de consumententak van het eveneens Britse GlaxoSmithKline (GSK). Dat bedrijf is bekend van onder meer Advil-pijnstillers en Sensodyne-tandpasta. Maar de top van GSK vond het bod te laag.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unilever: hoofdkantoor weg, maar honderden banen in Nederland erbij

Unilever verhoogde het bod niet, zodat de overnamepoging al weer snel achter de rug lijkt.

Activistische belegger 

Het blijft wel rommelen binnen Unilever. Sinds kort heeft de Amerikaanse activistische belegger Nelson Peltz een belang. Hij kocht al eerder aandelen in andere bedrijven, om daarna de top ertoe proberen aan te zetten om de resultaten en daarmee de beurskoers te verhogen.

Dat moet volgens hem dan gebeuren door onder meer de stategie aan te scherpen of onderdelen te verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Unilever past reclames en producten aan: niet meer 'normaal' en geen photoshop

Het is niet voor het eerst dat Unilever in het vizier is van grote beleggers. Begin 2017 kwam het het Amerikaanse Kraft Heinz met een ongevraagd bod op Unilever, samen met Berkshire Hathaway, van de bekende beursgoeroe Warren Buffett. Unilever wilde toen niet worden overgenomen en de belagers trokken uiteindelijk hun bod in.

Ook toen al vonden sommige beleggers, en de Britse bestuurders binnen het toen nog Nederlands/Britse concern, dat Unilever te veel inzette op duurzaamheid en te weinig op aandeelhouderswaarde.

Van Nederlands/Brits naar volledig Brits

Onlangs was er een nog grotere verandering voor Unilever. Het van oorsprong Nederlands/Britse bedrijf, met hoofdkantoren in Rotterdam en Londen, werd volledig Brits. Er kwam maar één hoofdkantoor: in Londen.

Het aandeel Unilever is nog wel in Amsterdam genoteerd en het zit ook nog in de AEX-index.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van