Ga naar de inhoud
Wonen in Spanje

KLM moet eind maken aan faciliteren belastingontwijking piloten

Sommige piloten van KLM wonen in Spanje en vliegen voor hun werk naar Schiphol. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Nico Garstman

De KLM moet stoppen met het faciliteren van belastingontwijking door piloten. Deze wonen namelijk soms in het buitenland, waar ze weinig belasting hoeven af te dragen. Voor hun werk vliegen ze dan gratis naar Schiphol.

Dat blijkt uit het advies van de staatsagent Jeroen Kremers, die in opdracht van de Nederlandse staat toezicht houdt op het uitvoeren en naleven van de voorwaarden voor het steunpakket voor KLM.

KLM had medio december al voor 1,5 miljard NOW-steun ontvangen van de overheid. Daarbij krijgt het een directe lening van 1 miljard euro en een lening van 2,4 miljard euro van 11 banken, maar de Nederlandse staat staat garant voor die lening.

KLM
Lees ook:
KLM wil meer steun, maar staat houdt portemonnee dicht

Een voorwaarde voor de coronasteun van de overheid voor KLM is dat de luchtvaartmaatschappij de medewerking aan of facilitering van belastingontwijking door werknemers stopzet.

Wonen in Spanje

Bij die belastingontwijking gaat het om medewerkers die in het buitenland wonen. Ongeveer 10 procent van de piloten van KLM woont in het buitenland. Met name Spanje is populair zijn, omdat piloten daar een vrijstelling van tienduizenden euro's kunnen krijgen op hun inkomstenbelasting.

Dat betekent dat de Nederlandse overheid en dus belastingbetaler de KLM met veel geld steunt, maar sommige piloten, die goed verdienen, vervolgens in Nederland geen belasting betalen.

Wankelend
Lees ook:
Wankelend KLM gokt op herstel, of nog meer overheidssteun

Piloten van KLM namen gemiddeld tussen de 100.000 en 150.000 euro per jaar mee naar huis, met uitschieters naar boven. Inmiddels hebben werknemers met een salaris van 110.000 euro of meer per jaar 20 procent moeten inleveren.

Met KLM naar je werk

Een lagere belastingdruk kan een overweging zijn voor KLM-medewerkers om in het buitenland te wonen, aldus Kremers.

Vakantievierders
Lees ook:
Vakantievierders bezorgen KLM winstje op weg naar herstel

Het is voor piloten geen probleem als ze in Spanje wonen. Ze kunnen namelijk tegen een laag tarief met KLM naar Schiphol vliegen, omdat daar met hun werk te beginnen.

'Zorg'

Van KLM mag niet worden verwacht dat het van elke werknemer nagaat of deze om fiscale redenen, om vanwege persoonlijke omstandigheden in het buitenland woont, vindt Kremers.

Maar van KLM kan wél worden verwacht dat mogelijke belastingontwijking door werknemers het bedrijf tot zorg is, zeker indien gebruik wordt gemaakt van faciliteiten die door het bedrijf worden aangeboden, zegt hij.

Kogel
Lees ook:
Kogel door de kerk: KLM krijgt steunpakket van 3,4 miljard euro

Kaag en Harbers zijn het met Kremers eens 

De kersverse minister van financiën Sigrid Kaag en minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat zijn het met hem eens. "Deze constatering onderschrijven wij en wij vinden het van belang dat de staatsagent en KLM tot een passende oplossing komen hiervoor."

Daarbij moet KLM denken aan generieke initiatieven, aldus de ministers. Kremers is hierover in gesprek met KLM.