Na afgewezen poging

Unilever houdt het bij bod van 60 miljard euro voor consumententak GSK

19 januari 2022 17:42 Aangepast: 19 januari 2022 18:09
Een kantoor van Unilever in Rotterdam. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Unilevers poging om de consumentendivisie van de Britse farmaceut GlaxoSmithKline (GSK) over te nemen, lijkt alweer gestrand. Het concern gaat het - afgewezen - bod van 50 miljard pond (zo'n 60 miljard euro) niet verhogen.

De interesse voor het GSK-onderdeel, dat onder andere Advil-pijnstillers en Sensodyne-tandpasta maakt, kwam zaterdag naar buiten. Toen werd ook al duidelijk dat GSK, gesteund door minderheidsaandeelhouder Pfizer, vond dat Unilever te weinig over heeft voor de consumententak. Alle drie de biedingen van Unilever werden afgewezen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Brits Unilever meteen op overnamepad: wil consumententak GSK kopen

Unilever, sinds eind 2020 een volledig Brits bedrijf, laat vandaag weten dat het niet van mening is veranderd over wat het overname doelwit waard is. En dus verhoogt het bedrijf z'n bod niet verder dan de genoemde 50 miljard pond. 

Druk aandeelhouders

Het bedrijf hanteert naar eigen zeggen een strakke financiële discipline als het op overnamepad gaat, om ervoor te zorgen dat overnames wel genoeg rendement opleveren voor aandeelhouders.

Het bedrijf kreeg onlangs nog kritiek van een belangrijke aandeelhouder, Terry Smith. Hij hekelt de 'duurzaamheidsobsessie' van Unilever, dat volgens hem 'de kluts kwijt is'. 

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van