Groeiverwachting overtroffen

ASML maakt miljarden meer winst, ziet toekomst zonnig in

19 januari 2022 10:22 Aangepast: 19 januari 2022 15:59
Medewerkers van ASML bij de fabriek in Veldhoven. Beeld © Getty

De wereldwijde chiptekorten spelen heel veel bedrijven en sectoren parten, maar zeker niet ASML. De chipfabrikant boekte vorig jaar 35 procent meer omzet dan in 2020. "Weinig lijkt erop te duiden dat de vraag afneemt."

Halverwege 2021 rekende de chipmaker nog op een omzetgroei van 30 procent. ASML profiteert nog steeds van de grote vraag naar chips voor smartphones, computers en datacenters en daardoor viel de omzet hoger uit dan verwacht.

Nettowinst van miljarden

In totaal verkocht het Nederlandse bedrijf vorig jaar voor 18,6 miljard euro aan halfgeleiders. Een jaar eerder was dat nog 14 miljard euro. De verkopen leverden ASML uiteindelijk een nettowinst op van 5,8 miljard euro, tegenover 3,5 miljard euro in 2020. 

Voor komend jaar verwacht ASML een omzetgroei van 20 procent ten opzichte van 2021. Dat is inclusief de impact van de brand op de productielocatie in Berlijn. De chipfabrikant denkt dat dit voorval geen significante gevolgen gaat hebben voor de productie dit jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ASML, TSMC, NXP: tien keer meer waard dan ex-moederbedrijf Philips

Aan de groei van de chipmarkt komt voorlopig nog geen einde, denkt ASML-cfo Roger Dassen. "Met name the internet of things breidt enorm uit", zegt hij in gesprek met RTL Z. "Momenteel zijn er wereldwijd 40 miljard apparaten die zijn aangesloten op het internet, dat groeit de komende jaren naar 350 miljard."

Nog 10 jaar flinke groei

En al die apparaten hebben chips nodig. Denk aan kunstmatige intelligentie, 5G, maar ook zelfsturende auto's, zegt Dassen. "Weinig lijkt erop te duiden dat de vraag afneemt. We gaan het komende decennium uit van een flinke groei."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe halfgeleiders rekken het einde van silicium computerchips

ASML maakt zowel DUV- als EUV-machines. De DUV-chipmachines zijn de meestgebruikte machines in de chipindustrie en produceren processors die je in veel alledaagse technologie ziet: van auto's tot smartphones.

De EUV-machines maken veel kleinere en krachtigere chips en zijn daardoor ook in trek. ASML mag ze momenteel niet exporteren naar China, maar Dassen zegt dat die restrictie het bedrijf niet in de weg zit.

Innoveren is de beste defensie tegen kopiëren

Angst dat China er met de technologie van deze machines vandoor zou gaan, mochten ze wel worden uitgevoerd, heeft hij niet. "Dit type machine vergt veel onderhoud, dus je krijgt er altijd een paar mensen van ASML bij om dat in de gaten te houden." 

Maar de beste defensie tegen kopieergedrag is nog iets anders, stelt de financieel topman: innoveren. "Ons tempo in innovatie is zo hoog, dat we voor iedereen de lat hoog leggen. Stel dat anderen onze technologie namaakt en dat over 5 jaar op de markt brengt, dan zijn wij alweer op een totaal ander technologisch plan.

Vraag groter dan productie

De omzetstijging in 2021 komt voor rekening van een toegenomen vraag naar zowel DUV en EUV-machines, zei ASML-topman Peter Wennink al eerder in een toelichting op de cijfers. De vraag naar systemen is zelfs groter dan de productiecapaciteit, aldus Wennink. 

Om het aanbod sneller te verhogen, voert ASML onder andere een verandering door in de logistiek. Chipmachines worden minder vaak getest in de fabriek zelf en sneller verscheept naar de klant. Op de eindlocatie worden dan de laatste tests gedaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ASML is 'speelbal' in handelsoorlog VS-China: dit is er aan de hand

Dit leidt er wel toe dat de omzet voor de machines pas later geboekt kan worden, maar het voordeel is dan weer dat klanten sneller hun chipsproductie kunnen opvoeren, zegt Wennink.

Verdubbeling dividend

De vooruitzichten voor de langere termijn, dat wil zeggen de jaren na 2022, zijn ook goed, stelt de topman. "De groei gaat door. Overal zitten chips in. We gaan investeren in capaciteit en significant meer verkopen. The future is bright."

Het in de AEX-index genoteerde ASML is verder van plan een volledig dividend uit te keren van 5,50 euro per aandeel over 2021. Dat is een verdubbeling van het dividend ten opzichte van 2020.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van