Nieuwe CAO

Personeel Achmea mag op kosten van de baas verduurzamen

18 januari 2022 14:49 Aangepast: 18 januari 2022 15:24
Isolatie van een woning in Uithoorn. Beeld © ANP

Het personeel van Achmea krijgt eenmalig netto 2500 euro klimaatbudget. Dit bedrag kunnen zij vanaf 2023 besteden aan zaken als isolatie van het eigen huis of een fiets. Het moet een bijdrage leveren aan een duurzame leefstijl en daarmee aan verbetering van het klimaat.

Dat staat in de nieuwe CAO van het verzekeringsbedrijf dat bekend is van de merken FBTO, Interpolis, Zilveren Kruis en Centraal Beheer.

Eenmalige bonus

De vakbonden CNV en FNV stemden in met de nieuwe arbeidsvoorwaarden voor de circa 12.000 medewerkers van Achmea. Volgens Achmea is de cao daarmee definitief. Vakbond De Unie ging niet akkoord.

Naast het klimaatbudget krijgt personeel van Achmea er per 1 januari dit jaar 3 procent meer loon bij. Volgend jaar volgt nog een loonstap met 1 procent. Ook krijgen medewerkers in 1 januari volgend jaar eenmalig 750 euro bruto uitgekeerd. En er komt een onbeperkt opleidingsbudget.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Voltijds werkweek Achmea wordt 34 uur, salaris blijft hetzelfde

Hoe het personeel het klimaatbudget kan gaan besteden moet nog worden uitgewerkt.

"Je moet denken aan isolatie van de eigen woning, een energiezuinige wasmachine of de aanschaf van een fiets waarmee je naar het werk komt", zo legt een woordvoerder uit. "Als je echt niet weet hoe je het moet uitgeven kan het aan het eind van de periode ook in een groen beleggingsfonds worden gestoken."

Als je het niet wil of kan, mag het geld ook naar een groen beleggingsfonds

Het personeel krijgt drie jaar de tijd om een goede bestemming te vinden voor het bedrag.

De komende periode zal Achmea samen met de vakorganisaties de regeling voor het klimaatbudget en het onbeperkt opleidingsbudget verder uitwerken. De nieuwe cao heeft een looptijd van 2 jaar tot december 2023. Bij Achmea telt een voltijds werkweek 34 uur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van