Ga naar de inhoud
Landen lastig

Vliegmaatschappijen VS vrezen chaos als 5G-netwerk aan gaat

Reizigers die wachten op een vertraagde vlucht. Beeld © ANP

Het Amerikaanse vliegverkeer dreigt ernstig verstoord te worden door de introductie van het 5G-netwerk. Dat snellere telecomnetwerk moet woensdag op veel plaatsen in de Verenigde Staten in werking gaan, maar veiligheidssystemen van vliegtuigen kunnen erdoor op tilt raken.

Daarvoor waarschuwen verschillende Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. De nieuwe draadloze signalen dreigen de apparatuur in vliegtuigen en helikopters die de hoogte van toestellen volgen, te verstoren. Dit zou landingen bij slecht zicht onmogelijk maken en vertragingen, omleidingen en annuleringen kunnen veroorzaken.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA liet als voorbeeld weten dat motor- en remsystemen van een Boeing 787 mogelijk niet overschakelen op de landingsinstellingen. Het toestel kan daardoor niet stoppen op de landingsbaan.

'Vernietigende impact'

Problemen kunnen zich voordoen bij meerdere typen vliegtuigen. De vliegmaatschappijen vragen president Joe Biden om nogmaals in te grijpen. Ze zijn bang voor een chaos in de luchtvaart. 

United Airlines zegt tegen Reuters dat de uitrol van 5G in Washington een 'vernietigende impact' heeft op de vliegactiviteiten. 15.000 vluchten kunnen erdoor worden verstoord waarmee 1,25 miljoen passagiers vertragingen gaan oplopen.

Veel
Lees ook
Veel vliegtuigen en piloten aan de grond: kan dat kwaad?

De bestuurders van American Airlines, Delta, United, Southwest en anderen vliegmaatschappijen lieten gezamenlijk weten bezorgd te zijn. "Als de grote hubs niet worden vrijgegeven om te vliegen, staat de meerderheid van passagiers en cargo aan de grond."

Het gesteggel rond 5G zouden volgens eerdere schattingen door vluchtverstoringen kunnen leiden tot een kostenpost van 2,1 miljard dollar.

Miljarden

De telecomaanbieders Verizon en AT&T kregen eerder al toestemming om vanaf december de nieuwe 5G-netwerken aan te sluiten in de VS. Ze hebben daar 70 miljard dollar voor betaald.

Vanwege de door de brancheorganisatie van vliegmaatschappijen Airlines for America geuite zorg daarover is dat nu twee keer uitgesteld: eerst tot 5 januari en vervolgens tot woensdag 19 januari.

Luchtvaartsector
Lees ook
Luchtvaartsector VS doet noodverzoek voor uitstel 5G-uitrol

De luchtvaartmaatschappijen zijn echter nog steeds bang voor verstoringen. Ze willen dat het gebruik van 5G in de buurt van luchthavens opnieuw wordt uitgesteld en dat er naar een betere oplossing wordt gezocht.

Veilig genoeg

De telecommaatschappijen stellen echter dat de uitrol van 5G wel veilig is en dat dat in tietallen andere landen ook in de buurt van vliegvelden al veilig is gebeurd. Volgens Airlines for America is het probleem dat het 5G-signaal in de VS veel sterker is en dat frequenties worden gebruikt die dichtbij de frequenties die luchtvaartmaatschappijen gebruiken liggen.

Ook staan antennes in bijvoorbeeld Frankrijk schuiner naar beneden opgesteld waardoor ze het vliegverkeer minder verstoren.