Ga naar de inhoud
Winkeliers krijgen 6 miljoen

Verzekeraars moeten coronaschade HEMA-ondernemers vergoeden

Ook warenhuis HEMA moest wegens corona de winkels sluiten. Beeld © ANP

Verzekeraars AIG en NN moeten een deel van de coronaschade van ruim 200 franchisenemers van HEMA vergoeden. In totaal hebben de ondernemers, die maandenlang hun warenhuizen moesten sluiten, recht op bijna 6 miljoen euro. "Als je iets verzekert, moet je het ook betalen."

Ruim 200 vestigingen van winkelketen HEMA zijn eigendom van zelfstandige ondernemers, zogenoemde franchisenemers. Via hun belangenorganisatie VAB sloten zij een brandverzekering bij verzekeraars AIG en NN (voorheen Nationale Nederlanden).

Dekking

Die polis gaf ook een dekking van 25.000 euro per winkel voor een aantal andere schadeposten, waaronder 'bedrijfsschade door besmettelijke ziekten (…) waarbij op last van een overheidsinstantie (…) het filiaal dient te worden gesloten'.

Franchisers
Lees ook:
Franchisers vergroten hun macht bij Hema

Nadat de ondernemers als gevolg van de coronamaatregelen hun winkels in december 2020 moesten sluiten, maakten zij via hun belangenclub aanspraak op de dekking. Maar de verzekeraars weigerden uitbetaling.

Verzekeraars betaalden niet

Uit een brief van de werknemer die bij AIG de afwikkeling van grote claims verzorgt, blijkt dat de verzekeraar vond dat 'de besmettelijke ziekte zich op de verzekerde locatie moet hebben voorgedaan' om door de polis gedekt te worden.

Daarop spanden de belangenvereniging en vier afzonderlijke franchisenemers uit Winterswijk, Wervershoof, Enkhuizen en Weert een kort geding aan.

Ziekte geen oorzaak schade

Naar nu blijkt, gaf de Rotterdamse voorzieningenrechter de warenhuizen eind mei gelijk. De verzekeraars gingen echter tegen die uitspraak in hoger beroep.

HEMA
Lees ook:
HEMA lijdt 215 miljoen euro verlies in chaotisch coronajaar

Een van de argumenten die zij daarbij aanvoerden, is dat de schade van de winkeliers niet ontstond 'door een besmettelijke ziekte, maar door maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen'. Die maatregelen vallen volgens de verzekeraars niet onder de dekking.

Verzekeraars moeten betalen

Uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van het gerechtshof Den Haag blijkt dat de verzekeraars opnieuw in het ongelijk zijn gesteld. Ook het hof oordeelt dat de verzekeraars moeten betalen.

De uitspraak geldt voor alle 231 leden van de belangenvereniging van de HEMA-franchisers. Dat betekent dat de totale schade-uitkering bijna 5,8 miljoen euro zal bedragen.

Verzekeraar
Lees ook:
Verzekeraar stort per ongeluk 2 ton, man besluit het te houden

Voor het overgrote deel van de ondernemers valt de schade hoger uit dan het verzekerde bedrag, waardoor zij recht hebben op de volledige dekking. Voor een handjevol ondernemers is berekend dat de schade iets lager uitvalt.

Ook betalen bij tegenvaller

Advocaat Jos van de Meché van de HEMA-franchisenemers zegt dat zijn cliënten 'heel tevreden' zijn over het arrest.

"Het is ook een heel logische en duidelijke uitspraak. Wat de verzekeraars zeggen, staat niet in de polis. Dat vinden dus ook twee rechtsinstanties. De kern van de zaak is dat als je iets verzekert, je het dan ook moet betalen. Ook als dat achteraf tegenvalt."

Aanpassing polissen

De advocaat zegt te verwachten dat dekking van dergelijke schade in de toekomst veel moeilijker te verzekeren zal zijn.

"Ik kan me voorstellen dat de schadelast als gevolg van de coronamaatregelen tegenviel, omdat die moeilijk voorstelbaar was. Nu zullen veel polissen waarschijnlijk wel worden herschreven. Je zag dat ook na de aanslagen van 9-11."

Advocaat Olaf Zwijnenberg, die tijdens de zaak optrad voor AIG en NN, kon vanmorgen nog geen toelichting geven omdat hij eerst wilde overleggen met de verzekeraars.

Woordvoerster Pascale Julicher van AIG zegt dat de verzekeraar geen commentaar wil geven op de zaak. "Het beleid van AIG is om niet publiek te reageren op individuele casuïstiek. AIG zal daarom geen verdere reactie geven."

Dit is een artikel van