Veel mensen in quarantaine

Coronaverzuim is zand in de motor van bedrijven: 'Het is aanmodderen'

12 januari 2022 16:14 Aangepast: 13 januari 2022 14:22
Lege plekken bij de planning van bergingsbedrijf Collewijn. Beeld © RTL Nieuws

Het piept en kraakt bij Nederlandse bedrijven. Door de oplopende besmettingscijfers, en bijbehorende ziekmeldingen en quarantaineplicht, wordt het voor sommige bedrijven lastig om de boel draaiende te houden. "Er moet niet nóg iemand ziek worden."

De besmettingscijfers zijn momenteel torenhoog. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu registreerde afgelopen week 201.536 positieve tests. Dat is 77 procent meer dan vorige week, toen waren het er 113.554.

Niet al het werk kan vanuit huis

Bedrijven beginnen de uitval hierdoor te merken, zoals bijvoorbeeld de Utrechtse Collewijn Groep. Het bergingsbedrijf heeft zo'n 60 man in dienst. 

"Onze planningsafdeling, de motor van het bedrijf, zit bijna helemaal thuis", zegt directeur Sjaak Collewijn tegen RTL Z. "Er moet er niet nog een uitvallen, want dan hebben we een probleem. De planning stuurt onze chauffeurs aan en niet al dat werk kan vanuit huis worden gedaan." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omikron is 'niet onze vriend': flinke piek in ziekenhuis onvermijdelijk

En niet alleen de besmette werknemers zelf zorgen voor personeelsuitval, zoals kersvers minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers onlangs toelichtte in talkshow Beau.

"Iedereen heeft wel een of twee huisgenoten. Daardoor zitten er nu zo'n 750.000 mensen in quarantaine." Een deel van deze geïsoleerden kan niet werken, omdat hun beroep vereist dat ze op de werkvloer aanwezig zijn.

Aanmodderen

In combinatie met de aangescherpte quarantaineregels helpt dit Collewijns bedrijf niet. "De werkdruk is hoog en het lastige is: ook wie positief is getest maar zich kiplekker voelt, mag niet werken op kantoor. Aanmodderen is het."

Al twee jaar proberen Collewijn en zijn collega's met allerlei maatregelen corona buiten het bedrijf te houden 'en nu is dat toch niet gelukt'. De situatie is vermoeiend, verzucht hij. "Je vraagt elke keer weer meer van het personeel dat wél kan werken. En bij klanten wordt het begrip ook minder."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

RIVM verzwaart quarantaineregels: 10 dagen in quarantaine bij nauwe contacten

Ook installateurs en loodgieters moeten steeds vaker afspraken uitstellen omdat medewerkers in quarantaine zitten of zelf besmet zijn met het coronavirus, meldde branchevereniging Techniek Nederland al eerder. 

'Druk op de planning wordt groter'

De installatiebranche kampt al langer met een tekort aan geschikte arbeidskrachten en er is in veel gevallen ook sprake van vertraagde levering van materialen. Klanten moeten in sommige gevallen al maanden wachten op een afspraak. Door de omikronvariant wordt de druk op de planning nog groter en moet er soms met afspraken worden geschoven, zegt een woordvoerder van Techniek Nederland. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

FNV: werkgevers zetten personeel onder druk om quarantaineregels te ontwijken

Supermarktkoepel CBL laat weten dat de sector zeker merkt dat het ziekteverzuim is opgelopen. "Het zorgt voor uitdagingen met het rond krijgen van de roosters, zeker ook gezien de aangescherpte quarantaineregels."

Geen acuut tekort

Tegelijkertijd zijn er ook bedrijven en sectoren waarin het oplopende aantal positieve coronatests (nog) niet voor problemen zorgt. Uitzendbureaus Young Capital en Randstad herkennen het landelijke beeld wel dat het ziekteverzuim oploopt, maar een acuut tekort aan uitzendkrachten hebben ze vooralsnog niet.

"De afgelopen twee jaar hebben we best wat ervaring opgedaan met het virus", zegt woordvoerder Marko van Tol van Young Capital. "We zijn er inmiddels op voorbereid om mensen snel te herplaatsen als in de ene sector minder werk is en in de andere juist meer vraag. Daar worden we niet meer zo door verrast."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grote zorgen over omikronvariant, mogelijk aanvullende maatregelen nodig

De ambulancezorg 'staat onder druk', zegt woordvoerder Nadiene Toby van Ambulancezorg Nederland. "Maar mede dankzij de enorme inzet en flexibiliteit van onze meldkamercentralisten en ambulanceprofessionals lukt het nog steeds om de roosters vol te krijgen." 

De beschikbaarheid van ambulancepersoneel is gedurende de hele coronacrisis een groot punt van aandacht, zegt ze. "Ook nu weer met het oog op de zeer besmettelijke omikronvariant." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van