Ga naar de inhoud
Pick up points met robots

Nieuwe 'supermarkt' in Nederland: Chinees Ochama opent vier winkels

Een klant haalt boodschappen op in het afhaalpunt in Leiden. Beeld © Paul le Clercq

Als je boodschappen wil doen is de keuze weer wat groter geworden. Ochama, onderdeel van internetreus JD.com uit China, heeft al twee vestigingen in Nederland. Maar zitten Nederlanders hierop te wachten?

In een gewone supermarkt leg je zelf je boodschappen in je winkelwagentje, maar bij Ochama haal je je boodschappen op bij een afhaalpunt. Via robots komen ze naar je toe, nadat je een QR-code hebt gescand die je kreeg toen je online bestelde. Daarvoor moet je wel eerst (gratis) lid worden.

Food en non-food

Bij Ochama kun je je dagelijkse boodschappen doen, zoals beschuit, pindakaas, tomaten of kiwi's. Verder kun je er terecht voor non-food, zoals speelgoed, hardloopkleding en douchegel.

One stop shopping dus, je hoeft in principe niet meer naar andere winkels. In eerste instantie is het aanbod wel beperkt tot 7000 verschillende producten, dat wordt in de komende maanden uitgebreid.

Bol.com
Lees ook:
Bol.com koopt fietskoerier Cycloon: wil duurzamer bezorgen

Bezorgen, maar vooral afhalen

Om te beginnen zet Ochama in op vier winkels: die in Leiden en Rotterdam zijn al open, die in Diemen (bij Amsterdam) en Utrecht openen binnenkort officieel hun deuren.

De vier winkels waar Ochama mee begint zitten op verschillende soorten locaties. Het bedrijf wil nagaan wat het beste werkt in Nederland. Mark den Butter, chief operations officer van Ochama, zegt dat het bedrijf grote ambities heeft, maar over de plannen wil hij verder niets kwijt. 

Winkels is eigenlijk een te groot woord. Het gaat om afhaalpunten, pick up points, zoals Ochama zegt.

Daar kun je de spullen die je online besteld hebt ophalen. Als je voor 11:00 uur bestelt, dan kan dat nog dezelfde dag. Als naar een pick up point rijden te ver is, dan kun je ook thuis laten bezorgen, maar Ochama zet in op afhalen.

 

Ontevredenheid
Lees ook:
Ontevredenheid winkeliers en horeca stijgt: 'We willen open'

Showroom

Het voordeel voor klanten van afhalen is dan dat ze niet per se op een bepaald moment thuis moeten zijn, ze kunnen zelf bepalen wanneer ze komen afhalen, zegt Den Butter. Voor consumenten die bedenken dat ze nu meteen iets nodig hebben is het concept minder geschikt.

"Nog een voordeel van ophalen is dat Ochama klanten in de showroom kan laten zien wat we hebben", aldus Den Butter.

QR-code

Ochama heeft een centraal distributiecentrum in Berkel en Rodenrijs, tussen Den Haag en Rotterdam. Vanuit daar rijden twee keer per dag vrachtwagens naar de pick up points. Daar kun je de spullen die je besteld hebt afhalen en daarvoor heeft Ochama niet veel personeel nodig.

De pick up points zijn namelijk bijna volledig geautomatiseerd. De QR-code die je na je bestelling kreeg, kun je scannen en een robot zorgt ervoor dat je je spullen krijgt.

Webshop
Lees ook:
Webshop beginnen? 'De eerste jaren draai je verlies'

Enorm veel data

Retailexperts zijn verdeeld over de vraag of Nederlandse consumenten hierop zitten te wachten. Doordat consumenten lid moeten worden en online bestellen krijgt Ochama enorm veel data, zegt Kitty Koelemeijer, hoogleraar Marketing & Retailing aan Nyenrode Business Universiteit. Als je over data beschikt, dan kun je klanten gerichter aanbiedingen doen.

Automatisering en click en collect scheelt enorm in de kosten, voegt ze daaraan toe. Den Butter zegt ook minstens zo goedkoop te willen zijn als concurrenten. Daarbij krijg je 10 procent korting op je volgende bestelling.

En diepe zakken

Koelemeijer wijst erop dat Ochama als onderdeel van het Chinese JD.com diepe zakken heeft en zich dus financieel heel wat kan veroorloven.

JD is op de beurs zo'n 95 miljard euro waard. Dat is minder dan de 300 miljard euro van Alibaba en de 1,4 biljoen euro van Amazon, maar het is wel degelijk een machtige speler. De beurswaarde is drie keer zo hoog als die van supermarktgigant Ahold Delhaize. 

Zo
Lees ook:
Zo gaat het verbod op neprecensies bij webwinkels in z'n werk

'Scheelt tijd'

Pick up points zijn niet zo gek, vindt supermarktdeskundige Erik Hemmes. Er openen immers ook steeds meer buurtwinkels, die zitten dichtbij de consumenten.

"Verder is tijd voor veel Nederlanders een heel belangrijke factor", zegt hij. Voor jonge mensen die allebei werken en kinderen hebben is dat belangrijk, denkt Hemmes.

Twijfels

Maar niet iedereen is zo enthousiast. "Ik vraag me af of het een groot succes wordt", zegt retaildeskundige Hans van Tellingen van winkelonderzoeker Strabo.

Hij vindt het een nadeel dat je lid moet worden. "Je moet juist zo weinig mogelijk moeite doen om consumenten in je winkel te laten komen en ze iets te laten kopen", vindt hij.

Omzetgroei
Lees ook:
Omzetgroei detailhandel duikelt terug naar niveau pre-corona

'Kunt niet meteen iets meenemen'

Dat je in de winkel alleen een kleine showroom hebt met producten die je bij Ochama kunt kopen, maar ze niet meteen kunt meenemen is volgens Van Tellingen ook een nadeel. "Je profiteert als webshop dan niet van het feit dat consumenten in je winkel zijn."

Verder heeft hij zijn twijfels over het geautomatiseerde afhaalsysteem. "In Azië kan dat misschien succesvol zijn, maar wij houden van menselijk contact."