Ga naar de inhoud
'Nieuw startpunt'

Vriend van Poetin blaast raceautomerk Spyker nieuw leven in

Boris Rotenberg (rechts) met de Russische president Vladimir Poetin. Beeld © Mikhail Tereshchenko/Getty Images

Het begin dit jaar failliet verklaarde luxesportwagenmerk Spyker maakt alsnog een doorstart. De Russische miljardair Boris Rotenberg, een goede bekende van de Russische president Vladimir Poetin, en zijn zakenpartner Michail Pessis hebben daarover een akkoord bereikt met Spyker-baas Victor Muller.

Het is de bedoeling dat er volgend jaar drie verschillende modellen van Spyker geproduceerd gaan worden, maakten de partijen op oudejaarsdag bekend. Daarvoor wordt een nieuw productiebedrijf opgericht waar Muller de leiding over krijgt. Volgens Muller is de overeenkomst 'het startpunt' om Spyker opnieuw op te bouwen.

De nieuwe Spykers worden deels in Rusland en deels in Duitsland ontwikkeld en gebouwd, terwijl de financiële tak vanuit Luxemburg gaat opereren. De eindassemblage zal in Nederland gebeuren. Volgens Spyker is dat laatste ook om een hommage te brengen aan de roots van het Nederlandse raceautomerk.

Auto's van een half miljoen

Spyker werd in 1880 opgericht door de Hilversumse koetsenbouwers Hendrik-Jan en Jacobus Spijker, die onder meer de Gouden Koets ontwierpen. Aan het begin van de twintigste eeuw kwamen daar auto's en vliegtuigen bij, maar in 1926 werd Spyker opgeheven.

Muller registreerde in 1999 de naam opnieuw. Sindsdien probeerde hij voet aan de grond te krijgen als fabrikant van exclusieve sportwagens. Een nieuwe Spyker kostte al snel drie ton, oplopend tot meer dan een half miljoen euro, maar meer dan een handvol per jaar werden er niet gemaakt.

Begin dit jaar werd het Nederlandse Spyker failliet verklaard. Voor die tijd had Muller de restanten van de autobouwer al ondergebracht in Spyker Ltd. Met die Britse vennootschap hebben Rotenburg en Pessis nu een overeenkomst gesloten. 

Geen
Lees ook;
Geen geld voor sportwagenmaker, Spyker NV failliet

Naast de productielocaties moeten er ook moeten nieuwe servicecentra komen. Die verrijzen onder andere aan de Franse Cote d'Azur, met Monaco en Cannes een aantrekkelijk afzetgebied voor luxeauto's, maar ook op een locatie dichtbij de grens van Luxemburg, België en Frankrijk. 

Van Muller is bekend dat hij groot vertrouwen heeft in Rotenberg, die hij al jaren kent. De Russische zakenman zou een van de grootste fans en verzamelaars van Spyker-auto's ter wereld zijn. Daarnaast is hij met zijn team SMP Racing, waar Pessis mede-eigenaar van is, een bekende in de racewereld.

Goed voor 1,1 miljard

De 64-jarige Boris Rotenberg is, samen met zijn zes jaar oudere broer Arkadi, al sinds zijn jeugd goed bevriend met Poetin. De drie leerden elkaar kennen op de judomat, maar bleven de rest van hun leven nauw verbonden. Toen Poetin in 2000 een staatswodkadistilleerderij oprichtte, kreeg Arkadi er de leiding. 

Al snel groeide de onderneming uit tot een geldmachine, waarvan de winsten werden doorgesluisd naar hun SMP Bank. Met dat geld bouwden de broers een zakenimperium uit in de olie- en gassector, met klanten als Gazprom. Boris is volgens Forbes goed voor 1,1 miljard euro, zijn broer Arkadi voor ruim het dubbele.

Na de Russische annexatie van de Krim in 2014 stelden de Verenigde Staten en de Europese Unie sancties in tegen enkele getrouwen van Poetin. Onder hen de Russische broers, van wie Boris alleen door de VS. Door Poetins vrienden te straffen hoopte het Westen gedragsverandering af te dwingen. De sancties gelden in ieder geval tot volgend jaar maart.