Ga naar de inhoud
Oplopende kosten grondstoffen en transport

IKEA verhoogt prijzen, stijging van 9 procent

IKEA verhoogt de prijzen van verschillende producten. Beeld © Vladimir Gerdo/TASS

IKEA heeft de prijzen van een deel van zijn producten verhoogd. Het is nodig om de hogere prijzen die het moet betalen voor grondstoffen en transport door te gaan berekenen aan de klant. Wereldwijd gaat het om een gemiddelde prijsstijging van 9 procent. Met welk percentage de prijzen in Nederland zullen stijgen, wil het bedrijf niet zeggen.

"Een percentage zegt namelijk weinig, omdat we meer dan 10.000 producten in ons assortiment hebben in ver uiteenlopende prijsklassen", zegt een woordvoerster. Het bedrijf kijkt per product en productfamilie onder meer naar wat de concurrentie doet.

Het nieuws over de prijsstijging kwam naar buiten nadat een medewerker van de klantenservice van IKEA Groot-Brittanië er over tweette

Prijzen

Volgens The Guardian dat de prijzen vergeleek, kostte de Malm Desk, een klein bureau in oktober bijvoorbeeld 99 pond (118 euro) en nu 150 pond, een prijsstijging van meer dan vijftig procent. De prijs van een Kura kinderbed steeg met 14 procent en die van de Klippan bank, één van de meest populaire banken ter wereld, steeg met 11 procent in Groot-Brittannië. IKEA Nederland kent echter andere prijzen.

Wereldwijd hebben bedrijven last van de problemen in de logistiek die ontstonden tijdens de coronacrisis. De productie in Azië lag stil, daar kwam later de vertraging door de in het Suezkanaal gestrande Ever Given nog bij.

Stijgende vraag

IKEA ziet de vraag naar producten tegelijkertijd toenemen, zo maakte het in september al bekend. Omdat we ons geld niet uit kunnen geven aan een avondje stappen of verre reizen, kopen we meubels en keukens. De vakken in het magazijn waar klanten normaliter zelf hun artikelen kunnen verzamelen, zijn steeds vaker leeg, ondanks extra inzet. 

Daardoor verdwenen sommige producten in ieder geval voor een periode helemaal uit het assortiment. Het bedrijf verwachtte toen dat het niet nodig zou zijn de hogere grondstofprijzen door te berekenen aan de consument.

IKEA
Lees ook:
IKEA chartert schepen en koopt containers om lege schappen te voorkomen

Problemen nog lang niet voorbij

IKEA liet in oktober weten dat het erop rekent dat de problemen in de toeleveringsketen en de daarmee gepaard gaande tekorten in de voorraden nog zeker tot midden volgend jaar zullen aanhouden.

Grootste uitdaging van het bedrijf is om goederen uit China verscheept te krijgen. Het bedrijf wilde de extra kosten voor onder andere het transport toen nog niet doorberekenen aan klanten.

IKEA ziet zich nu wel genoodzaakt de prijzen te verhogen omdat het 'niet immuun is voor de macro-economische ontwikkelingen', aldus de woordvoerster.

Action

IKEA is niet het enige bedrijf dat de prijzen deels gaat verhogen. Ook winkelketen Action, die ongeveer de helft van alle artikelen uit China haalt, meldde deze zomer dat de gestegen prijzen van containervervoer en grondstoffen in de hele retail tot prijsstijgingen zullen leiden.

"Voor Action geldt dat we deze situatie samen met onze leveranciers zo goed mogelijk proberen op te lossen", zei een woordvoerder toen. "Door onze schaal en ons volume weten we een behoorlijk deel van deze impact te absorberen, onze grote voorraden helpen daarbij."

Action 'zal altijd de laagste prijs in de markt blijven bieden', stelde hij, maar 'op termijn kan deze situatie ook voor een aantal artikelen van Action leiden tot veranderende prijzen'.