Ga naar de inhoud
Pas in 2025 of 2026

Fabriek voor biokerosine in Delfzijl nóg later in bedrijf

KLM was de eerste die deels op biokerosine vloog. Beeld © ANP / Lex Lieshout

De bouw van de fabriek voor biokerosine voor vliegtuigen in Delfzijl is weer vertraagd. Dat komt door corona en doordat in verband met de stikstofproblematiek het ontwerp van de fabriek moest worden aangepast.

Dat blijkt uit een kamerbrief van demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat. De fabriek zou eerder al in 2022 in bedrijf komen. Later werd dat 2024. Nu streeft NRG, het bedrijf achter de kerosinefabriek in Delfzijl, ernaar om in 2025/2026 te produceren, schrijft Visser.

Stikstofproblematiek

Inmiddels zouden de vergunningen klaar liggen om te worden ingediend. Visser houdt wel een slag om de arm. Dat is vanwege de stikstofproblematiek.

"Rondom de bouw van de fabrieken bestaat hierdoor enige onvoorspelbaarheid. Het valt niet uit te sluiten dat er in het proces obstakels zullen ontstaan die invloed gaan hebben op de planning", schrijft zij.

Waarom
Lees ook:
Waarom biokerosine voor vliegtuigen veel schoner én duurder is

Fit for 55

Vanwege het milieu moeten luchtvaartmaatschappijen de komende jaren duurzame brandstoffen gaan toevoegen aan de kerosine (gemaakt van aardolie) waar ze hun vliegtuigen mee volgooien.

In 2025 moeten ze in het kader van Fit for 55 van de Europese Commissie 2 procent duurzame grondstoffen bijmengen en dat stijgt via 5 procent in 2030 tot 63 procent in 2050.

Nederland heeft nog ambitieuzere doelen gesteld. Zo moet in 2030 al 14 procent van de brandstof in een vliegtuig bestaan uit duurzame brandstof. In 2050 moet dat opgelopen zijn tot 100 procent.

Biokerosine en synthetische kerosine

Bij duurzame kerosine kan het gaan om biokerosine of synthetische kerosine. De fabriek in Delfzijl gaat de eerste variant produceren, van gebruikt frituurvet en dierlijke vetten.

Als je biokerosine verbrandt, levert dat nog steeds CO2-uitstoot op. De winst zit 'm in de CO2-reductie in de productieketen. Synthetische kerosine is nog minder slecht voor het milieu dan biokerosine.

Synthetische kerosine wordt geproduceerd door CO2 uit de lucht om te zetten in kerosine met gebruik van duurzame waterstof. Maar het duurt langer om dat te ontwikkelen.

De Europese Commissie wil dat vliegtuigen ook meer gaan vliegen op synthetische kerosine. In 2030 moet vliegtuigbrandstof voor 0,7 procent bestaan uit synthetische kerosine en dat loopt op tot 28 procent in 2050.

KLM en Schiphol

KLM is partner van SkyNRG bij de bouw van de nieuwe fabriek. KLM heeft toegezegd dat het 75.000 ton van de in totaal 100.000 ton die de fabriek per jaar zal gaan produceren, zal afnemen. 

Naast KLM zijn onder meer ook het Nederlandse SHV Energy, Schiphol en Shell partners bij de bouw van de fabriek in Delfzijl. Bij de productie van biokerosine willen SkyNRG en partners gebruik maken van waterstof. Deze zou weer moeten worden geproduceerd met behulp van wind- en zonne-energie.

SkyNRG is een Nederlands bedrijf, dat mede door KLM werd opgericht. Het claimt wereldwijd de grootste te zijn op het gebied van duurzame vliegtuigbrandstoffen.

Airbus
Lees ook:
Airbus test 'vliegtuig van de toekomst': zuiniger en stiller

Andere biokerosinefabrieken

Ook andere bedrijven zijn in Nederland overigens bezig met plannen voor een fabriek voor duurzame vliegtuigbrandstof. Zo produceert het Finse bedrijf Neste in Rotterdam biokerosine en die productie wordt in 2023 uitgebreid tot 500.000 ton per jaar.

Neste wil daarnaast in Rotterdam een tweede fabriek voor duurzame brandstoffen bouwen. De beslissing om die fabriek te bouwen wordt uiterlijk volgend jaar genomen, aldus Visser.

Ook Shell gaat in Rotterdam een fabriek voor duurzame brandstof bouwen. Bij de helft van de productie van 820.000 ton per jaar gaat het om biokerosine.

'Binnen
Lees ook:
'Binnen vijf jaar elektrisch vliegen tussen Nederlandse luchthavens'

Synthetische kerosine

Verder zijn er nog plannen voor de bouw van twee productiefaciliteiten voor synthetische kerosine in Nederland. Dit wordt gemaakt van groene waterstof en uit de lucht gehaalde CO2.

Synkero werkt aan plannen voor een eerste testfabriek in de Amsterdamse haven voor 50.000 ton synthetische kerosine per jaar. En Zenid wil op Rotterdam The Hague Airport synthetische kerosine gaan produceren.

Bron: RTL Z