Publiek geld naar Amerika

Duurzaam modebedrijf Ziel sluisde 7 ton bedoeld voor Groningen naar de VS

22 december 2021 14:12 Aangepast: 22 december 2021 15:35
Ziel-oprichtster Marleen Vogelaar (2e van rechts) met zakenman Michael Bloomberg. Beeld © ANP

De failliete Nederlandse dochter van het duurzame kledingbedrijf Ziel, waarin investeerders enkele miljoenen staken, sluisde ruim 700.000 euro naar de VS. Het geld was onder meer afkomstig van een stimuleringsfonds voor Groningen, en bestemd om de economie van die regio te ontwikkelen.

De omvang van het naar Amerika verdwenen bedrag blijkt uit het tweede faillissementsverslag van curator René Luinstra.

Duurzaam modebedrijf

Modebedrijf Ziel werd in 2015 in de VS opgericht door de Nederlandse onderneemster Marleen Vogelaar. Het bedrijf assisteert modemerken bij het duurzaam vervaardigen van kleding.

In 2019 zette Vogelaar ook een Nederlands dochterbedrijf op voor de ontwikkeling van software waarmee webshops en modewinkels kleding lokaal kunnen laten maken, pas nadat die is besteld.

Miljoeneninvestering

Drie investeerders beloofden vorig jaar 4,4 miljoen euro in het Nederlandse bedrijf te investeren. Met dat geld moest de technologie worden ontwikkeld en een fabriek in Groningen worden gebouwd.

Grootste investeerder was het Groeifonds, dat is opgezet om met publiek geld de economie van het aardbevingsgebied in Groningen te versterken. Ook de ideologische investeerders Borski Fund en Purpose Ventures legden geld in.

Geld naar de VS

Van de toegezegde kapitaalinjectie werd alvast 2 miljoen euro overgemaakt. Maar investeerders draaiden de geldkraan dicht, nadat bleek dat Ziel Nederland de beloftes mede door de uitbraak van corona niet waarmaakte.

Een groot deel van het voor Nederland bestemde geld bleek daarbij te verdwijnen naar het  Amerikaanse moederbedrijf. Als gevolg van de gesloten geldkraan moest Ziel Nederland in juni uitstel van betaling aanvragen. In augustus ging het bedrijf op de fles.

Acht ton tegoed

Curator René Luinstra moet het faillissement afwikkelen. In zijn onlangs verschenen tweede faillissementsverslag staat dat Ziel Nederland tussen 6 april en 22 december 2020 maar liefst elf leningen verschafte aan het Amerikaanse moederbedrijf Ziel Inc.

Op die manier vloeide er in totaal 728.111 euro naar de VS. Inclusief rente heeft het failliete Nederlandse bedrijf inmiddels ruim 812.000 euro tegoed van Ziel Inc. De curator schrijft dat hij met de bestuurder van Ziel Inc 'in overleg is over op welke wijze deze leningen worden terugbetaald'.

Kleine kans

Luinstra bevestigt tegenover RTL Z dat daarover wordt gesproken, maar zegt niet te kunnen inschatten hoe groot de kans is dat dat geld ook daadwerkelijk terugkomt.

"Ik zit hier, en Amerika is daar. Voor mij is het daarom moeilijk in te schatten. Wel weet ik natuurlijk dat de economie daar op en neer gaat. Ze waren bezig om de business weer op te starten, maar nu is er weer een lockdown."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Duurzaam modebedrijf Ziel failliet ondanks miljoeneninjectie

Ook benadrukt de curator dat de Amerikaanse moeder het geld niet op een bankrekening heeft staan en het dus niet zomaar kan terugbetalen. "Het is geïnvesteerd in projecten en niet makkelijk los te krijgen. Bovendien heeft het bedrijf ook nog andere schulden. Het is duidelijk dat het lang gaat duren om het geld terug te krijgen, als dat al lukt."

Volgens de website van het Amerikaanse Ziel wilde de duurzame onderneming eind vorig jaar 1 miljoen dollar (880.000 euro) investeren in een bedrijf dat mondmaskers tegen corona maakt. Wat van die plannen terecht is gekomen, wordt niet verder toegelicht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunnen de gloednieuwe mondkapjesfabrieken nu alweer sluiten?

Uit het faillissementsverslag blijkt verder dat de investeerders de curator nog niet hebben laten weten hun geïnvesteerde geld terug te willen.

"Zij hebben nog geen vordering in de failliete boedel ingediend, en staan daarom nog niet in het verslag", licht Luinstra toe. "Ik heb wel veel overleg met ze, want zij zitten wel op het vinkentouw over de terugbetaling van de leningen."

Verantwoording afleggen

Investeringsmanager Christiaan Bout van de grootste geldschieter Groeifonds, wil niet veel over de flop kwijt en kan niet toelichten waarom er geen vordering bij de curator is ingediend. "Ik leefde in de veronderstelling dat dat wel was gedaan, maar zal het intern navragen."

Ook wil Bout niet zeggen hoeveel publiek geld het fonds in Ziel investeerde en in rook zag opgaan. "Wij hoeven daar alleen tegenover onze aandeelhouder verantwoording af te leggen. En dat is ook gebeurd."

Partner Simone Brummelhuis van het Borski Fonds, dat investeert in vrouwelijke ondernemers, belde niet terug voor commentaar. Oprichtster Vogelaar reageerde nog niet op verzoeken om een toelichting, gestuurd via email en Linkedin.

Schuldeisers

Als de leningen niet door de Amerikaanse moeder worden terugbetaald, is er geen kans dat de investeerders iets van de inleg terugzien.

Weliswaar wist curator Luinstra inmiddels het intellectuele eigendom van het techplatform van Ziel te verkopen, maar dat bracht slechts een magere 12.500 euro op. Bovendien hebben schuldeisers met voorrang zoals de Belastingdienst en het UWV nog ongeveer 66.000 euro tegoed.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van