Ga naar de inhoud
Minder CO2-uitstoot

Bol.com koopt fietskoerier Cycloon: wil duurzamer bezorgen

Beeld © ANP / Lex van Lieshout

Webwinkel Bol.com wordt de grootste aandeelhouder in fietsbezorgdienst Cycloon en over vier jaar zal het bedrijf helemaal overgenomen zijn. Bol.com wil meer pakketjes per fiets gaan bezorgen en zo duurzamer werken.

Fietsbezorger Cycloon is nu in meer dan 60 steden in Nederland actief. Er werken circa 800 fietskoeriers voor het bedrijf en 600 postbezorgers met een voormalige afstand tot de arbeidsmarkt. Cycloon heeft in een aantal steden waarin het geen eigen vestiging heeft wel partners, waardoor het ook daar kan bezorgen.

Overname

Bol.com koopt de meerderheid van de aandelen in Cycloon. Het is niet bekend gemaakt hoeveel Bol.com betaalt voor de aandelen. Het huidige management van Cycloon blijft in ieder geval de komende vier jaar bij het bedrijf betrokken. De ondernemingsraad moet nog akkoord gaan met de overname.

Bol.com en Cycloon denken dat de transactie in het eerste halfjaar van 2022 zal worden afgerond. Na vier jaar zal Bol.com ook de resterende aandelen kopen, waardoor het dan alle aandelen van Cycloon zal hebben.

Grote
Lees ook:
Grote webshops nog steeds ontoegankelijk voor mensen met beperking

Duurzamer bezorgen

Bol.com wil de eigen ecologische voetafdruk verminderen en dat kan onder meer door meer door fietskoeriers te laten bezorgen. Eind 2025 wil Bol.com geen CO2 meer uitstoten bij het bezorgen van pakketjes.

Nu al wordt 24 procent van de pakketjes duurzaam bezorgd, zegt Vincent Weijers, directeur Logistiek & Operatie van Bol.com. Dat komt omdat een deel al via de post, dus te voet, wordt bezorgd.

Dan gaat het uiteraard over het laatste stuk van de bezorging, want het grootste deel van het vervoer van het distributiecentrum van Bol.com naar de klant gaat nu nog met vrachtwagens. Maar ook dat moet ook CO2-neutraal worden.

Zo
Lees ook:
Zo gaat het verbod op neprecensies bij webwinkels in z'n werk

Cycloon kan sneller groeien

Cycloon wil verder groeien, vertelt Marieke Snoek, algemeen directeur van Cycloon. Daarbij scheelt het dat het model van een fietskoerierbedijf schaalbaar is.

In bijvoorbeeld IT is al geïnvesteerd. Wel moet er geld worden gestoken in materieel zoals fietsen en er moeten koeriers worden aangetrokken. De groei zal makkelijk gaan met Bol.com als aandeelhouder, zegt Snoek. Maar hoeveel geld er beschikbaar is voor groei wil Weijers niet zeggen.

Supermarktreus
Lees ook:
Supermarktreus Ahold Delhaize wil webwinkel Bol.com naar de beurs brengen

Cycloon wil geen bedrijven waar het nu mee samenwerkt overnemen, aldus Snoek. Wel kan Cycloon gaan beginnen in steden waar het nog niet zit en waar het ook geen partners heeft.

De bezorgdienst wil ook in België actief worden, waar Bol.com ook een webwinkel heeft.

Cycloon: pakketjes bol en van anderen 

Cycloon zal zowel de pakketten van Bol.com zelf als van de verkooppartners die via de webwinkel van Bol.com hun spullen verkopen gaan bezorgen. Welk deel van de pakketjes straks met de fiets zal worden bezorgd is onduidelijk. 

Hoeveel pakketjes Cycloon nu al bezorgt voor Bol.com en welk deel van de pakketten van Bol.com na de overname via Cycloon zal worden bezorgd wil Weijers ook niet zeggen.

Te
Lees ook:
Te veel betalen bij een webshop? Zo voorkom je dat je slachtoffer wordt van dropshipping

Webwinkels groeien

De laatste jaren worden er steeds meer pakketjes bezorgd en vooral sinds corona en de lockdowns waar we af en toe mee te maken krijgen, zijn we massaal aan het webwinkelen geslagen.

Bol.com is niet de eerste die zelf per fiets gaat bezorgen. Zo heeft Cool Blue al bakfietsen rondrijden. Ook pakketbezorgers van PostNL en DHL rijden soms op bakfietsen.

Bol.com is onderdeel van Ahold Delhaize, het concern achter onder meer Albert Heijn en Etos. Onlangs maakte het bedrijf bekend de webwinkel naar de beurs te willen brengen.

Dit is een artikel van