Ga naar de inhoud
Minder passagiers

Baas Ryanair wil 'idiote antivaxers' niet in vliegtuig

De baas van Ryanair wil een vliegverbod voor mensen zonder vaccin. Beeld © Getty

De topman van Ryanair wil mensen die niet gevaccineerd zijn tegen het coronavirus liever niet meer aan boord van vliegtuigen zien. Michael O'Leary zegt in de Britse krant The Telegraph dat hij hoopt op een verbod voor 'idiote antivaxers.'

O'Leary is geen voorstander van een verplicht vaccinatieprogramma, zoals momenteel in Duitsland en Oostenrijk. In plaats daarvan zouden volgens hem regeringen het leven van mensen die zonder opgaaf van reden een vaccin weigeren moeilijk moeten maken.

"Als je niet gevaccineerd bent, zou je niet in het ziekenhuis mogen komen, je zou niet mogen vliegen, je zou niet in de Londense metro mogen komen, en je zou ook niet in de plaatselijke supermarkt of je apotheek mogen komen", zei hij.

Minder boekingen

De omikronvariant van het coronavirus heeft vooruitzichten voor het herstel van onder meer de luchtvaartsector flink vertroebeld. Een nieuwe golf van beperkingen maakt dat passagiers reizen annuleren of het boeken uitstellen.

O'Leary verwacht dat Ryanair als gevolg daarvan 10 procent minder passagiers zal vervoeren in december, aldus de krant.

Ryanair
Lees ook:
Ryanair denkt als winnaar uit coronacrisis te komen, wil passagiers afsnoepen

Rechtszaken

Ryanair kwam begin dit jaar nog in het nieuws, doordat het naar de Europese rechter stapte omdat andere luchtvaartmaatschappijen steun van de overheid kregen om de coronacrisis door te komen.

Volgens de Ierse prijsvechter moest er onder meer een streep worden gezet door belastinguitstel voor Air France, omdat het niet eerlijk was dat de Fransen buitenlandse luchtvaarmaatschappijen geen steun gaf. De luchtvaarmaatschappij verloor de zaak.

Ryanair spande ook een zaak aan over steun voor luchtvaartmaatschappijen uit Finland, Zweden en Denemarken die alleen voor maatschappijen uit dat land geldt. Ook in die zaak haalde Ryanair bakzeil.

Pech
Lees ook:
Pech voor Ryanair: steunmaatregelen voor concurrenten mogen