Ga naar de inhoud
Te veel rompslomp

Ook geen obligaties voor HEMA-fans na sneuvelen aandelenplan

Klanten in de HEMA, november 2021. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Liefhebbers van de HEMA kunnen hun favoriete winkel maar op een manier steunen: er gewoon heel veel boodschappen doen. Het plan om geld uit te lenen aan het bedrijf gaat niet door. Eerder al ging er een streep door het plan voor een soort aandelen in de warenhuisketen.

Volgens Stichting Het Enige Nederlandse Alternatief (HENA), die achter beide ideeën zat, zien de nieuwe eigenaren van de warenhuisketen het vooral niet zitten om beleggers verplicht te informeren over de financiële resultaten.

"Na maanden puzzelen samen met de nieuwe eigenaren van HEMA, hebben we toch moeten concluderen dat ons plan niet haalbaar is", schrijft het bestuur van de stichting vandaag aan haar leden.

Zelfbenoemd redder in nood

HENA ontstond toen de HEMA vorig jaar in financiële problemen kwam, waarna schuldeisers het winkelbedrijf in handen kregen en wilden verkopen.

Deal
December 2020:
Deal is rond: Jumbo-familie en investeerder Parcom nemen HEMA over

Veel Nederlandse liefhebbers wilden voorkomen dat het als oer-Hollands beschouwde merk opnieuw in handen kwam van een buitenlandse investeerder. Ze deden onder de noemer KoopdeHEMA een bod, maar uiteindelijk kwam het bedrijf in handen van Jumbo-familie Van Eerd en investeerder Parcom.

Stukje HEMA

Aanvankelijk had de stichting het idee om liefhebbers de mogelijkheid te geven om certificaten van aandelen te kopen. Daarmee zouden ze alsnog een stukje HEMA kunnen bezitten. Dat plan ging niet door, dus onderzocht de stichting de mogelijkheid waarbij HEMA-fans via obligaties geld zouden lenen aan de winkelketen.

Fans
Oktober 2021:
Fans kunnen toch geen 'stukje HEMA' kopen, aandelenplan mislukt

Enkele maanden na het mislukken van het aandelenplan concludeert de stichting nu dat dit plan niet aansluit bij het oorspronkelijke doel: het bezit van een stukje HEMA voor de deelnemers. Een obligatie is immers een lening. "Daarom is in goed overleg besloten om af te zien van de mogelijkheid om obligaties uit te geven", aldus de stichting. 

Eigenaren hebben geen zin

Bij het besluit speelt ook mee dat de nieuwe eigenaren geen zin hebben in alle extra administratieve druk die de verplichte kwartaal- en jaarrapporten met zich meebrengen, aldus PvdA-senator Mei Li Vos, een van de initiatiefnemers.

De obligaties zouden namelijk aan de beurs Nxchange worden verhandeld en in dat geval moet je beleggers regelmatig informeren over de financiële situatie. 

Betrokken blijven

HEMA had in 2020 veel last van de coronacrisis en wil nu alle tijd en energie steken in een koerswijziging. HEMA-fans kunnen nog wel betrokken blijven bij het bedrijf. De winkelketen werkt aan een voorstel waarbij ze met ideeën kunnen komen om het bedrijf duurzamer te maken, meldt de stichting.

'Bod
Lees ook:
'Bod van We Love Hema en Hou De Hema op warenhuisketen is kansloos'