Goodhout, de ontwikkelaar van een duurzaam alternatief voor hardhout uit Rotterdam, is failliet. Het bedrijf dat platen van kokosafval voor de bouw- en meubelindustrie wilde maken, kwam nooit uit de ontwikkelingsfase.
Dat bevestigt curator Vincent van den Bos tegenover RTL Z. Goodhout kreeg begin vorige week uitstel van betaling, maar wist uiteindelijk geen bankroet te voorkomen. De curator kijkt nu of er vanuit het faillissement nog een doorstart mogelijk is.
Grote ambities
Goodhout werd in 2014 opgericht door onderneemster Silvia ten Houten. Het bedrijf ontwikkelt platen, die worden geproduceerd van het afval van kokosnoten.
Een jaar na oprichting won Goodhout een Accenture Innovation Award. Daarbij sprak Ten Houten de ambitie uit dat het bedrijf in 2020 twee tot drie werkende fabrieken in Zuidoost-Azië zou hebben draaien.
Lieveling duurzaamheidssector
Afgelopen jaren werd het bedrijf bedolven onder de aandacht voor zijn plannen. Goodhout en Ten Houten groeiden uit tot een van de lievelingen van de duurzaamheidssector.
Van Delft tot Monaco mocht de oprichtster vertellen over de innovatieve en duurzame kokosplaten, en over haar plannen om het daarmee verdiende geld ten goede te laten komen van lokale kokosboeren en hun gemeenschappen.
Ten Houten zei met Goodhout uiteindelijk opgenomen te willen worden in de 'strategieboeken' over duurzaam ondernemen, naast bedrijven als Tony's Chocolonely en Patagonia.
Subsidies
Goodhout wist ook subsidies binnen te slepen, waarmee het product verder kon worden ontwikkeld. Zo ontving het bedrijf in 2017 een subsidie van ruim 142.000 euro die het in staat moest stellen om de kokosplaten commercieel te gaan produceren. In 2019 zou dat productiefabriekje operationeel moeten worden.
Uit de meest recente jaarrekening van Goodhout blijkt dat het bedrijf tussen 2017 en 2019 ook ruim 1,2 miljoen euro ophaalde met de uitgifte van aandelen.
Faillissement
In een interview met oprichtster Ten Houten op de radiozender BNR in maart leek er nog geen vuiltje aan de lucht. Maar op 7 december blijkt Goodhout uitstel van betaling te hebben gekregen, nu dus gevolgd door een bankroet.
"Ik heb afgelopen dagen bekeken of het bedrijf genoeg middelen had om vanuit surseance voortgezet te worden", zegt curator Van den Bos. "Omdat dat niet het geval bleek, is de surseance nu omgezet in een faillissement."
Geldgebrek
Van den Bos wijt het faillissement aan geldgebrek. "Ik ben nog niet begonnen aan het onderzoek naar de oorzaken, maar het heeft er alle schijn van dat er onvoldoende financiële middelen waren om de laatste fases in het onderzoeks- en ontwikkelingstraject te financieren."
De curator bevestigt dat Goodhout nog steeds geen omzet van betekenis boekte. "In Rotterdam staan kantoren en een kleine productie-eenheid. Maar het bedrijf moet eerst nog flink opschalen, voordat het kan gaan produceren voor de markt."
Oprichtster zwijgt
Oprichtster Ten Houten wil niet ingaan op vragen over de oorzaak van het faillissement. Ook wil zij niet kwijt hoeveel er in het bedrijf is geïnvesteerd. "De curator is nu de baas, en ik heb er helaas niets meer over te zeggen."
Wel zegt zij nog bezig te zijn met doorstartplannen. "Als het stof gaat liggen en er misschien iets positiefs te melden is, sta ik er wel voor open om daar op in te gaan."
Dat Goodhout in de zeven jaar van zijn bestaan nooit aan daadwerkelijk produceren toekwam, wijt zij aan de complexiteit van innovatie. "Je mag dat bedroevend noemen, maar om dat te begrijpen zou je je moeten verdiepen in hoe lang het duurt om nieuwe materialen, processen en engineering te ontwikkelen."
Mogelijkheden doorstart
Curator Van den Bos kijkt komende weken of er nog mogelijkheden zijn voor een doorstart vanuit het faillissement. "Doelstelling daarbij is het behoud van een zo groot mogelijk deel van de onderneming, die een mooie maatschappelijke betekenis kan hebben. Ook wil ik de werkgelegenheid zo veel mogelijk behouden."
Bij Goodhout werkten voor het uitstel van betaling tien mensen.