Ga naar de inhoud
450 miljoen

Gemeente Amsterdam verlost van hoofdpijndossier, verkoopt afvalverwerker AEB

Vuiniswagens bij de Amsterdamse afvalverwerker AEB. Beeld © ANP

De gemeente Amsterdam heeft afvalverwerker AEB verkocht aan het Rotterdamse AVR. Met de verkoop sluit de gemeente een jarenlang slepend hoofdpijndossier. AVR betaalt 450 miljoen euro voor de Amsterdamse branchegenoot.

In een persbericht schrijft de gemeente dat de verkoop aan AVR de beste opbrengst opleverde. Daarnaast zou het Rotterdamse bedrijf een geschikte nieuwe eigenaar zijn, als 'financieel solide partij met een focus op de lange termijn', met veel ervaring in de Nederlandse markt en een 'uitstekende reputatie' op het gebied van verduurzaming en de opvang van CO2.

Kopzorgen

Met de verkoop is Amsterdam verlost van een bedrijf dat de afgelopen jaren veel kopzorgen opleverde. Twee jaar geleden moest de afvalverwerker door de gemeente van een faillissement gered worden nadat installaties stilgelegd moesten worden als gevolg van gebrekkig onderhoud.

Amsterdam
Lees ook:
Amsterdam onderzoekt verkoop noodlijdende vuilverbrander AEB

AEB kan jaarlijks 1,4 miljoen ton huishoudelijk- en bedrijfsafval verwerken. AVR verwerkt jaarlijks zo'n 1,7 miljoen ton. De overname moet nog worden goedgekeurd door kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt.

Superman

Door de overname komt AEB indirect in handen van Chinese investeerders uit Hongkong. Het al veel eerder geprivatiseerde AVR is namelijk sinds 2013 in handen van het bedrijvenconglomeraat CK Hutchison van de Hongkong-Chinese miljardair Li Ka-Shing.

In Nederland is CK Hutchison ook eigenaar van de drogisterijketen Kruidvat.

Dit is een artikel van