Lot keten onduidelijk

'Canadese miljardairsfamilie wil de Bijenkorf aan Thais bedrijf verkopen'

02 december 2021 15:00
Het karakteristieke pand van De Bijenkorf in Den Haag. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

De Canadese familie Weston voert vergevorderde gesprekken met de Thaise Central Group over de verkoop van Selfridges, het moederbedrijf van de Bijenkorf. Dat meldt persbureau Bloomberg. Het is nog niet bekendgemaakt wat er na de overname met de winkels van de Bijenkorf gebeurt.

De Bijenkorf komt samen met onder andere het bekende Britse warenhuis Selfridges in Thaise handen. Dat bevestigt een ingewijde aan persbureau Bloomberg na berichten in Britse media.

Central Group was niet meteen bereikbaar voor commentaar. De Bijenkorf verwijst naar Selfridges, dat geen commentaar wil geven. Selfridges is nu nog in handen van de Canadese familie Weston. Die probeert Selfridges al langere tijd te verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Bijenkorf mogelijk in andere handen, bod op moederbedrijf

VK, Ierland en Canada

Selfridges is vooral bekend vanwege de gelijknamige warenhuizen. Daarvan zijn er vier in het Verenigd Koninkrijk, waarvan de grote winkel in Londen de bekendste is. Verder heeft het concern nog winkels in Ierland en in Canada.

En in Nederland is Selfridges sinds 2011 eigenaar van de Bijenkorf. Deze heeft in ons land zeven vestigingen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De Westons: de familie achter Primark én de Bijenkorf

KaDeWe en Rinascente

Central Group is in Nederland nog niet erg bekend, maar het is de grootste warenhuisketen in Thailand. Verder heeft het bekende warenhuizen in Europa in bezit, zoals KaDeWe (Kaufhaus des Westens) in Berlijn en de warenhuizen van Rinascente in Italië.

In juni werd al bekend dat de familie Weston de verkoop van Selfridges overwoog. Toen meldden verschillende media dat een onbekende bieder 4 miljard pond (4,6 miljard euro) voor het bedrijf zou willen betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Moederbedrijf Selfridges schiet De Bijenkorf te hulp met 44 miljoen

Ooit samen met HEMA en V&D

De Bijenkorf was ooit aan de Amsterdamse beurs genoteerd, onder de naam KBB, waaronder toen ook HEMA viel. Eind jaren negentig werd KBB gekocht door Vendex, het bedrijf achter onder meer V&D.

Later werd Vendex KBB gekocht door een groep investeerders. Sommige onderdelen gingen failliet, zoals V&D, andere werden verkocht, zoals de Bijenkorf.

De Bijenkorf had ooit twaalf winkels, maar in 2013 werden vijf filialen gesloten. Het bedrijf wilde zich meer richten op vermogende klanten. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van