Ga naar de inhoud
Commerciële zorgaanbieder

Zorgbedrijf Ontzorgd Wonen failliet, 250 bewoners in onzekerheid

Beeld © ANP

Voor de 250 bewoners van de woonzorgcentra van Ontzorgd Wonen breken onzekere tijden aan. Het zorgbedrijf uit Nieuwegein is door de rechtbank failliet verklaard. De curator wil snel een doorstart maken voor de vier resterende locaties van het ooit snelgroeiende bedrijf, om 'de zorg structureel te kunnen continueren'.

Na een mislukte poging om de schulden te saneren, kreeg Ontzorgd Wonen begin vorige week uitstel van betaling. Inmiddels blijkt het faillissement van de commerciële zorgaanbieder uitgesproken. Het bedrijf exploiteert ouderenzorglocaties in Heino, Wassenaar, Oss en Roermond.

Voortzetting zorg

Curator Victor Kruit is sinds vorige week al als bewindvoerder bij het bedrijf betrokken. "Ik heb de 180 medewerkers maandag allemaal moeten ontslaan. Inmiddels heb ik met een partij een akkoord kunnen sluiten, waardoor de continuïteit van zorg voorlopig is gegarandeerd."

Dat viel nog niet mee, benadrukt de curator. "Want het personeelstekort in de zorg is schrijnend. En het gaat hier soms om dementerende ouderen of mensen met een niet-aangeboren hersenafwijking, die je niet alleen kan laten."

Kruit zegt inmiddels met vijftien geïnteresseerde partijen te spreken over een eventuele doorstart van onderdelen van het zorgbedrijf. "Ik hoop daar binnen enkele weken al een beslissing over te kunnen maken, zodat de zorg ook structureel kan worden voortgezet."

Verkoper ziekenhuisbedden

Het faillissement van Ontzorgd Wonen is een nieuw dieptepunt in de geschiedenis van de zorgonderneming. Rond 2017 werd het bedrijf opgezet onder de paraplu van het zorgbedrijf Blueprint, door de voormalige verkoper van ziekenhuisbedden Matthijs Wolters, financieel directeur Joris van Wijk en techneut Timothy Kapteijn.

Het bedrijf telde aanvankelijk een handjevol woonzorglocaties voor ouderen.

Grote ambities

In 2018 maakte het bedrijf een grote stap door de overname van het kwakkelende European Care Residences (ECR). Daardoor groeide het bedrijf tot 19 woonzorglocaties, die zich ook richten op het herstel van ouderen na een operatie.

Value8
Lees ook:
Value8 en Kersten willen doorstart van failliet Hulpmiddelencentrum

Een jaar later wist het zorgbedrijf bovendien miljoenen aan te trekken van vastgoedondernemer Sjan van Ettekoven en Value8, de beursgenoteerde participatiemaatschappij van Peter Paul de Vries. De ambities waren groot. Met de nieuwe investeerders zou Ontzorgd Wonen moeten uitgroeien tot 30 tot 40 locaties.

In het honderd

Maar al snel ging het mis. Op enkele locaties van Ontzorgd Wonen liep de boel behoorlijk in het honderd. Zoals in de Utrechtse zorgflat De Keizershof, waar in 2019 tientallen bewoners gedwongen moesten vertrekken. Het dochterbedrijf dat de exploitatie verzorgde van zorgklooster Huize De Berg in Heerlen was eerder dat jaar al na veel interne onrust failliet gegaan.

In plaats van te groeien, moest het zorgbedrijf begin 2020 een groot aantal locaties afstoten. Het Franse zorgconcern Korian nam dat voorjaar elf vestigingen over.

Mede-oprichter Wolters stapte in 2019 op als bestuurder, maar bleef aanvankelijk nog wel aandeelhouder. Na de reddingsoperatie resteerde voor Ontzorgd Wonen uiteindelijk niet meer dan de eerder genoemde locaties in Heino, Wassenaar, Oss en Roermond.

Coronavirus

Nu blijkt dat ook die vestigingen sinds vorig jaar in de problemen zijn geraakt. Begin deze maand probeerde het commerciële zorgbedrijf via een juridische procedure nog een faillissement te ontwijken.

Uit een recente uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland in Utrecht blijkt dat Ontzorgd Wonen de nieuwe financiële problemen wijt aan de uitbraak van het coronavirus.

Schuldsanering mislukt

Aan de schuldeisers van het zorgbedrijf werd een deal aangeboden, waarbij zij slechts een miniem deel van hun tegoed zouden terugkrijgen. Maar het voorstel stuitte op bezwaren van een aantal schuldeisers.

Op 10 november gaf de rechtbank geen toestemming voor de voorgestelde schuldsanering, waarop Ontzorgd Wonen begin vorige week in surseance ging. Nu is het zorgbedrijf dus failliet verklaard. Directeur Van Wijk wilde geen toelichting geven op het faillissement.

Kasteel

Mede-oprichter Wolters, die afgelopen zomer het Limburgse kasteel Frymerson kocht, laat weten 'geen enkele behoefte' te hebben aan commentaar. "Ik heb er al meer dan twee jaar geen enkele inhoudelijke bemoeienis meer mee", laat hij via een Linkedin-bericht weten. Ook zegt hij sinds oktober 2020 geen aandeelhouder meer te zijn.